Jurist: Systemet pisser på fattige danskeres rettigheder

Hvor er de svages rettigheder?
Fattige danskere på samfundets bund - for eksempel hjemløse og psykisk syge - kan intet stille op, når systemet tramper på deres rettigheder.
Fattige danskere på samfundets bund - for eksempel hjemløse og psykisk syge - kan intet stille op, når systemet tramper på deres rettigheder. Scanpix / modelfoto

Er man fattig og socialt udstødt i Danmark, har man ikke de samme rettigheder som alle andre.

Den erfaring har gadejurist Nanna W. Gotfredsen gjort sig, fortæller hun i et interview med Politiken.

Selvom alle burde være lige for loven, træder samfundet på svages rettigheder, fordi de ikke har viden eller kræfter nok til at protestere, fortæller hun.

Får taget kontanthjælpen

Nanna W. Gotfredsen hjælper som gadejurist for eksempel hjemløse, stofmisbrugere, psykisk syge og flygtninge i deres sager mod kommunen - for eksempel ved at tilbyde juridisk hjælp og tage med til møder.

- Folk på gaden sætter for det meste kun ord på nogle fysiske omstændigheder – at de eksempelvis er sultne. Vores opgave er så at oversætte deres fysiske verden til en juridisk verden ved at gennemskue, at sulten kan skyldes, at de har fået frataget deres kontanthjælp uretmæssigt. For dem er det Davids kamp mod Goliat, hvis de vil sætte sig op imod systemet, mens vi i Gadejuristen har langt større chancer for at fastholde rettigheder i mødet med det offentlige, fortæller hun til Politiken.

"Nå, men den lov gælder altså ikke i vores kommune"

Samfundet udnytter, at de svage kun har begrænset viden om deres rettigheder og systemet, mener hun.

For eksempel fortæller hun om en ældre hjemløs mand, der ifølge en paragraf i loven helt klart havde ret til kontanthjælp. Men Københavns Kommune afviste ham med begrundelsen, at den paragraf brugte de altså ikke i København. Men da gadejuristen tog med til mødet, ændrede kommunen afgørelsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.