EL: Kærestekaos har kostet kommuner mindst 19 mio. kr.

Kommunerne har ifølge Enhedslisten betalt mindst 19 millioner tilbage i sager om fejl om kærestepenge, men er langt fra færdige. Partiet vurderer, at fejlene kan koste kommunerne op mod 240 millioner, og kræver nu en fuldstændig kulegravning af sagen.
Sagerne om kærestepar, der skal forsørge hinanden, har vist sig at være smækfulde af fejl. - Hver eneste kontanthjælpsmodtager skal have gennemgået sin sag, og pengene skal betales tilbage til dem, der uberettiget er blevet trukket, siger Finn Sørensen fra Enhedslisten.
Sagerne om kærestepar, der skal forsørge hinanden, har vist sig at være smækfulde af fejl. - Hver eneste kontanthjælpsmodtager skal have gennemgået sin sag, og pengene skal betales tilbage til dem, der uberettiget er blevet trukket, siger Finn Sørensen fra Enhedslisten. Christian Lindgren/Scanpix/Arkiv

De mange fejl i sager om gensidig forsørgelsespligt for samlevende er indtil videre løbet op i mindst 19,2 millioner kroner. Penge, som kommunerne har måttet betale tilbage til arbejdsløse og deres samlevere på grund af ulovlig sagsbehandling.

Det er Enhedslisten, der har skaffet tallet via egne byrådsmedlemmer i en række af landets kommuner.

Partiet vurderer ud fra de indsamlede oplysninger, at regningen for de kommunale fejl kan løbe op i 240 millioner kroner.

"Lovbrud og sjusk"

Torsdag kom det frem, at mindst 29 par i Kolding skal have tilbagebetalt trukken kontanthjælp, efter at Kolding Kommune har konstateret, at sagerne er blevet behandlet forkert.

I København gennemgår forvaltningen i øjeblikket 1.700 sager på grund af mistanke om fejl.

- Kommunernes håndtering af sagerne om gensidig forsørgelsespligt tegner et rystende billede af lovbrud og sjusk. Det stinker langt væk af manglende respekt for kontanthjælpsmodtageres retssikkerhed, siger Finn Sørensen, der er socialordfører for Enhedslisten.

Han har kaldt beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) i åbent samråd fredag formiddag. Ministeren skal svare på spørgsmål fra Beskæftigelsesudvalget om de mange fejl i sagerne om de såkaldte kærestepenge.

EL: Forvaltningsmæssig skandale

Samtidig arbejder Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering på en redegørelse om omfanget af den kommunale sjusk og prisen for den.

Regnestykket, der ender på de 19,2 millioner, har Enhedslisten hentet fra partiets byrådsmedlemmer, der har kritiseret fejl i sager om kærestepenge i 74 kommuner.

Mange kommuner er ikke færdige med at gennemgå sagerne - nogle er slet ikke begyndt. Derfor bygger tallet på konkrete opgørelser over antal sager fra 17 kommuner. Men disse 17 kommuner står tilsammen for 4.201 sager.

21 kommuner gennemgår lige nu sager eller er i gang med at tilbagebetale.

EL: Kæmpe skandale

De endelige beløb kendes kun i otte kommuner, som altså tilbagebetaler et samlet beløb på 19,2 millioner kroner.

- Vores opgørelse af antal sager og skyldige beløb er kun toppen af isbjerget. Hvis de kommuner, hvor vi kender antal sager og beløb, er repræsentative, skal der tilbagebetales mere end 200 millioner kroner til kontanthjælpsmodtagere for 2014. Det er en kæmpe forvaltningsmæssig skandale, siger Finn Sørensen.

Hvis de otte kommuner er repræsentative for alle kommuner, løber den samlede efterbetaling ifølge Enhedslisten op i cirka 240 millioner kroner.

Det svarer til mere end to tredjedele af det beløb på 301 millioner kroner, som politikerne bag kontanthjælpsreformen forventede at spare ved at indføre regler om, at kærestepar skal forsørge hinanden ligesom gifte, hvis den ene kommer på kontanthjælp.

Kræver kulegravning

Det har fået hård kritik, at kommunerne behandler de fejlramte par meget forskelligt. Mens blandt andet Norddjurs og Skive Kommuner på eget initiativ betalte millioner tilbage, har andre kommuner valgt kun at gennemgå de sager, hvor borgerne klager.

Det får Enhedslisten til at kræve en fuldstændig kulegravning af sagen fra beskæftigelsesministerens side.

- Der er ingen tvivl om, at det er kommunernes ansvar at overholde loven. Men ministeren har det overordnede ansvar. På samrådet i morgen (fredag, red.) vil jeg kræve, at ministeren stiller sig i spidsen for en fuldstændig kulegravning af denne sag. Hver eneste kontanthjælpsmodtager skal have gennemgået sin sag, og pengene skal betales tilbage til dem, der uberettiget er blevet trukket, siger socialordfører Finn Sørensen.

Ekspert: Godt estimat

Professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh siger, at estimatet på de 240 millioner kroner godt kan holde stik, hvis Enhedslisten har omregnet befolkningstal, alderssammensætning og lignende for de otte kommuner sammenlignet med resten af landet.

Men han mener, at når man en dag står med det reelle tal for, hvor meget der blev tilbagebetalt, vil det være væsentligt mindre.

- De otte kommuner, der hurtigst har kunnet opgøre deres sager, har enten ikke gravet så grundigt i sagsbunken. Eller de har af politiske årsager valgt hellere at betale tilbage til for mange end for få, siger professor Per Nikolaj Bukh.

Kommunernes Landsforening vil ikke kommentere Enhedslistens beregninger.

Fakta om kærestepenge
  • Gensidig forsørgelsespligt blev indført med kontanthjælpsreformen den 1. januar 2014.
  • Den gensidige forsørgelsespligt betyder, at hvis den ene i et samlevende par modtager kontanthjælp, har parret pligt til at forsørge hinanden – ligesom hvis parret var gift.
  • Loven blev indfaset med halv virkning i 2014. Den skulle fuldt indføres den 1. januar i år. I stedet blev gensidig forsørgelsespligt afskaffet som en del af finanslovsforhandlingerne og kører videre på halv kraft i 2015.
  • Pligten bliver afskaffet den 1. januar 2016

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.