Ekspert: Elsk dig ud af vintermørket

Føles dit sind mørkt og træt på grund af vinterkulden og de korte dage? Ifølge sexologen bekæmpes vintertrætheden bedst med ... sex.
Sex er sundt for både krop og sjæl - så husk det i den mørke vinter!
Sex er sundt for både krop og sjæl - så husk det i den mørke vinter! Scanpix - modelfoto

Der er ikke lang tid til foråret kommer og gør noget ved humøret, men vinteren hænger stadig over os. Du vil sikkert allerhelst krybe ud af arbejdstøjet og ind under sofatæpperne med en halv liter is og en god film fremfor at have et sexliv.

Stor sexundersøgelse - det vil kvinderne ha' i sengen. Læs de overraskende resultater på Q.dk

De fleste kan nikke genkendende til, at de bliver vintertrætte, og noget af det første, der bliver taget af to do-listen, er den dampende sex, der ellers kan holde kulden fra døren.

– ­­­­­­­Vinteren er en udfordring, og vi mangler først og fremmest lyset, og så har vi brug for at drosle ned og gå lidt i hi. Vi får mindre energi, fordi vi får mindre lys, og vi får færre vitaminer og mindre frisk mad. Tilsammen dræner de faktorer vores energireserver, og det kommer blandt andet til udtryk ved manglende sexlyst, forklarer sexolog og læge Mette Thing Baltzar.

Dyrk sex og bliv forårskåd

Der er mange ting, der er lige så sexede som et knald, så sexolog Mette Thing Baltzar opfordrer til, at man udvider sex-begrebet, så også sensualitet, intimitet, hudkontakt, dufte og alt andet, der kan få det til at kildre i underlivet, kommer på menuen.

Sådan får du et frækt forspil. Læs mere på tidenskvinder.dk

– En orgasme om dagen holder doktoren væk, kan man sige. Det at have en seksualitet der fungerer – med sig selv eller med en partner – er som udgangspunkt sundt og godt. Hvis man basalt set har en god kontakt til sin seksualitet og bruger den på en konstruktiv, god og sund måde, så kan den være et værktøj til at forebygge vintertræthed, siger Mette Thing Baltzar.

Sæt sex på dagsordenen

Det handler i det hele taget om at engagere sig i både seksualitet og andre aktiviteter, der kan højne energiniveauet, og i dagens Danmark kan det nogle gange være nødvendigt med skemalagt sport eller sex, der kan sætte gang i kroppen. Og er man et udpræget hulemenneske, kan sex blive den motor, der trækker os gennem den lange danske vinter med overskud på energikontoen.

– Det er vigtigt at huske på, at vi har en seksualitet, og at vi bør dyrke den med os selv eller vores partner. Det er jo også en slags motion, og det betaler igen med noget energi og velvære, hvis man selv investerer lidt energi i det, siger Mette Thing Baltzar.

Ditte Lilholm, Tidens Kvinder, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.