Ekspert efter Joachim B.-shitstorm: Handler om storsind

Din kritik kom for tidligt, lyder dommen fra ekspert.
Joachim B. Olsens oprindelige opdatering lød:"Now I know what a statesman is. He's a dead politician. We need more politicians. Bob Edwards."

Joachim B. Olsens oprindelige opdatering lød:

"Now I know what a statesman is. He's a dead politician. We need more politicians. Bob Edwards."

Foto: Scanpix/arkiv

Liberal Alliancens Joachim B. Olsen er kommet i massiv modvind fra politikere og danskere, efter han søndag aften lagde en kritisk kommentar om nu afdøde Anker Jørgensen på Facebook.

Han beklagede og slettede siden opdateringen – et citat, og forklarede, at det både var forkert i sig selv og også blev forstået forkert.

Astrid Haug, der er ekspert i sociale medier, forklarer til BT, at Joachim B. Olsen ofte er meget markant i sine opdateringer og derfor risikerer at træde over stregen nogle gange. Denne gang havde han simpelthen ikke den rette situationsfornemmelse.

- I den konkrete sag tror jeg, at der er ret bred enighed om, at man skal holde sig til at kondolere. Hvis man er politisk uenig, kan man mindes nogle personlige anekdoter om vedkommende. Det handler om at udvise en form for storsind og overskud. Det er den mulighed man har i situationer, hvor personer er gået bort, og der er store følelser på spil. Der skal man virkelig være påpasselig med kritik og sarkastiske bemærkninger, siger hun til BT.

For tidligt

Det kan have mange fordele at formulere sig så konkret og direkte, som Joachim B. Olsen sædvanligvis gør. Han får flere likes og delinger, og når på den måde ud til mange danskere – men det er ikke helt ufarligt, forklarer Astrid Haug.

- Det er en kalkuleret risiko, for i de fleste tilfælde så lykkes det, men erfarne politikere ved godt, at det er en hårfin balance. For det er jo omvendt kun når det går galt, at vi synes det er værd at slå ned på. Men i tilfældet omkring Anker Jørgensen og Joachim B. Olsen, så er det ganske enkelt et spørgsmål om timing. Og der har sidstnævnte været ude med kritik en postgang for tidligt, siger hun.

"Kæft det er ringe"

Joachim B. Olsens oprindelige opdatering lød:

"Now I know what a statesman is. He's a dead politician. We need more politicians. Bob Edwards."

Citatet er oprindeligt sagt af den prisvindende journalist Bob Edwards.
På dansk:

"Nu ved jeg, hvad en statsmand er. Han er en død politiker. Vi har brug for flere politikere."

Det blev set af blandt andet Socialdemokraternes Peter Hummelgaard. Han skrev på Twitter:

"Flot at se fortroppen i Liberal Alliance udvise lidt klasse... Kæft det er ringe."

"Undskyld!"

Og ikke mange timer senere var opdateringen altså væk igen. Joachim B. Olsen skrev efterfølgende i en ny opdatering på Facebook:

"Min sidste opdatering var en fejl. Undskyld! Anker Jørgensen var utrolig sympatisk. Ingen tvivl om det. Han var folkekær. Han prægede sin tid og sit parti. Men som statsminister var han ingen succes. Det mener Socialdemokraterne jo heller ikke selv. Derfor ændrede de kurs under Nyrup/Lykketoft og Thorning-Schmidt. Derfor synes jeg altså, at det bliver lidt fjollet, når alle de ledende socialdemokrater står og hylder ham helt ukritisk. Det giver den der "elefanten i rummet" stemning. Det var det, jeg mente, med det citat (som iøvrigt var forkert). Men sådan blev det ikke forstået og det kan jeg godt forstå. Under alle omstændigheder burde jeg slet ikke have skrevet den."

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.