Ekspert advarer: Så farlige er levende julelys i hjemmet

Det er højsæson for stearinlys i hjemmet, men eksperten råder dig til at tænde så få som overhovedet muligt.
- Stearinlys er en kæmpestor kilde til partikelforurening i indeluften, lyder advarslen.
- Stearinlys er en kæmpestor kilde til partikelforurening i indeluften, lyder advarslen. Foto: Foto: Varefakta/free

Udtrykket "at have julelys i øjnene" understreger fint sammenhængen mellem levende lys og mange danskeres opfattelse af en hyggelig jul. Adventslys, kalenderlys, tællelys, juletræslys og mange flere. De er alle med til at danne den visuelle ramme om julehyggen.

Men når man tænder ild inden døre, kræver det naturligvis en vis form for respekt og agtpågivenhed.

- Man må ikke placere de levende lys tæt på brandbare materialer, det kan være gardiner eller pyntegran, forklarer Rene Pedersen, der er konsulent hos Varefakta.

- Hos Varefakta har vi mærket en række af produkterne, så det er relativt let at vurdere, hvad man skal passe på. Her er det også værd at lægge mærke til, at der bør udvises noget ekstra opmærksomhed med børn og dyr i hjemmet, understreger Rene Pedersen.

Det er ikke kun den velkendte risiko for at starte en ildebrand, du skal være opmærksom på. Det er også relevant at være opmærksom på, om lyset brænder korrekt, så det ikke soder i hjemmet eller udskiller skadelige kulstofpartikler mere end højst nødvendigt.

- Flere af mine forskerkolleger har aldrig stearinlys tændt inden døre, heller ikke på juletræet, fordi de ved, at partikelforurening er farligt for helbredet. Men jeg tænder da levende lys på de ganske særlige dage, afslører Lars Gunnarsen, der er professor med speciale i indeklima hos Statens Byggeforskningsinstitut.

- Vi er jo med fuld berettigelse hundeangste for brændeovne, kraftværker, rygning og biler i forbindelse med partikelforurening. Men vi indånder en meget større andel af partiklerne fra de kilder, vi har inde i huset. Derfor mener jeg, at der er grund til at være særlig krakilsk, når det kommer til, hvad man forurener sin indeluft med.

Professor Lars Gunnarsen forklarer samtidig, at han godt kan forstå folks lyst til at tænde for stearinlysene, ikke mindst i juletiden.

- Man kan jo sammenligne stearinlys med at tage et glas champagne. Det understreger den særligt gode stemning, men det er ikke noget, vi skal gøre hver dag, forklarer han.

Otte gode råd, når du tænder lys:

1. Undgå åbne vinduer, når du har gang i de levende lys. Lysene drypper og soder mere, når de er udsat for træk.

2. Klip vægen ned til omkring en centimeters længde, inden du tænder lyset første gang. Og klip vægen igen, efter du haft lyset tændt. Hvis vægen er for lang, så soder lyset mere, hvilket både sviner og er sundhedsskadeligt.

3. Pust lyset ud, inden du eventuelt flytter på det.

4. Sørg for at placer lysene på et stabilt underlag. Det giver både en bedre afbrænding og mindsker risikoen for at lyset vælter.

5. Placer lysene med god afstand mellem hinanden. Det øger brændetiden, og lysene vil brænde mere stabilt uden at påvirke hinanden.

6. Husk at sætte lysene uden for risikoafstand til børn og husdyr, som ikke skal komme i kontakt med flammen.

7. Begræns tiden, du bliver udsat for levende lys inden døre, lyder det fra Lars Gunnarsen, professor med speciale i indeklima.

8. Husk at lufte ud, efter du har slukket lyset.

Kilde: Varefakta og Statens Byggeforskningsinstitut

 

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.