Efter voldsom kritik: Modellen har ikke været god nok

Det har ikke noget på sig, når HK og tidligere medarbejdere kritiserer en fleksjob-virksomhed i Holbæk for at være mest interesseret i at få penge fra kommunen. Men der er dog nogle ting, der skal gøres anderledes, erkender manden bag.
Det har ikke noget på sig, når HK og tidligere medarbejdere kritiserer en telemarketingsvirksomhed i Holbæk for at være mest interesseret i at få penge fra kommunen, lyder det fra ejeren.
Det har ikke noget på sig, når HK og tidligere medarbejdere kritiserer en telemarketingsvirksomhed i Holbæk for at være mest interesseret i at få penge fra kommunen, lyder det fra ejeren. Iris/Scanpix

Babar Razi Siddiqi, der er manden bag den omdiskuterede fleksjobvirksomhed Inklusionshuset i Holbæk fortæller her sin version af sagen.

Hvordan kan det være, at de fleksjobansatte kun er blevet ansat på to timer om ugen, selvom flere er vurderet til at kunne arbejde mere?

- Lovgivningen giver mulighed for, at man kan ansætte fleksjobbere i to timer og giver også mulighed for at have en omskolingsperiode, hvor personen klargøres til at kunne varetage jobbet. Det er denne kombination af både træning og ansættelse, vi har gjort brug af.

De ansatte har skullet deltage i 240 timers kursus. Men flere fortæller, at de reelt kun har været på kursus i max 20 timer og oftest mindre. Hvad siger du til det?
- Kurset har bestået af både teori og praksis. I teorien kan man ikke lære at svømme ved kun at lære teknikker, man er nødt til også at hoppe ned i vandet, og det er det samme koncept, vi har gjort brug af. Så i mine øjne er det ikke korrekt, at kurset kun har varet i 20 timer. Men for nogle har det måske ikke været helt tydeligt, hvad der var hvad.

LÆS OGSÅ: HK: Virksomhed scorer kassen på svage ledige

Men hvordan harmonerer det med, at de ansatte fortæller, at der ikke har været noget feedback, efter de er blevet kastet ud i det at skulle ringe ud?
- Det er rigtigt, at oplevelserne kan være meget forskellige fra person til person. Og derfor er vi også ved at se på, hvor vi kunne have gjort tingene anderledes. I perioder kunne vi måske nok have taget mere fat i de enkelte. Nogle af dem, der var meget selvkørende, kan være blevet overset. 

Men er det så rimeligt, at du har fået kursusmidler for 240 timer fra kommunen?
- Det kan der være delte meninger om. Jeg synes dog, det er ok, at jeg har fået de penge. Det arbejde, der bliver lavet, er godt, og der er også mange mennesker, der haft stor gavn af at være her. Vi er selvfølgelig kede af, at det ikke er alle.

HK fortæller, at flere efter 6 måneder er blevet afskediget med tre måneders varsel, sådan at de lige når at være der i de 9 måneder, som udløser en fastholdelsesbonus til dig. Er det noget, du har tænkt i?
- Lovgivningen siger, at når du har været ansat i fem måneder, er der et opsigelsesvarsel på tre måneder, så det overholder vi selvfølgelig. Men virksomheden her har aldrig haft fokus på bonusser, og vi har aldrig modtaget nogen.

Flere af de tidligere ansatte fortæller, at det ikke virkede så vigtigt for dig at sælge, selvom det burde være det, virksomheden skulle overleve på. Hvad siger du til det?
- Det, der har været fokus på, har været at løfte de her mennesker. Og det betyder, at det er det, der er blevet brugt tid på. Den forretningsmodel kan vi godt se i dag, ikke har været god nok, og det er en af de ting, vi skal have mere fokus på i fremtiden.

LÆS OGSÅ: Fleksjobbere føler sig udnyttet af Holbæk-virksomhed

Ifølge HK ser det ikke ud som om, du er interesseret i at lave reelle arbejdspladser, men i stedet udnytter systemet og inkasserer en masse penge på at ansætte de her fleksjobbere. Hvad siger du til det?
- Det kan jeg ikke nikke genkendende til. Hele konceptet har været at skabe arbejdspladser, men for at gøre det, skulle vi skabe arbejdskraften først og finde arbejdsopgaver. Og der er flere nye opgaver, som egentlig var lige på trapperne, og som vi skulle i gang med her til sommer. Så det er ikke korrekt. Det er deres oplevelse, men ikke det, der har været intentionen.

Har du selv et bud på, hvor meget du tjener på henholdsvis telemarketing og så på hver enkelt fleksjobber?
- Det er en samarbejdsaftale med henholdsvis kunder og kommuner. Det vil jeg ikke gå ind i. 

HK nævner et beløb på omkring fem millioner kroner for de cirka 100 fleksjobbere, der har været igennem. Og det kun udregnet ud fra kursusindtægterne. Lyder det beløb rigtigt?
- Det er fuldstændig uhørt. Jeg ønsker ikke at gå yderligere ind i det, men kan bare sige, at det ikke passer. Jeg har for eksempel ikke haft 100 personer ansat, som HK siger, men 52 personer igennem kurset i kortere eller længere tid. Det kan godt være, der er andre aktører, der får det i kursusrefusion, men det gælder ikke os.

LÆS OGSÅ: Fed fidus? Kan have inkasseret 5 mio kr.

Der er flere af de tidligere ansatte, som fortæller om et belastende psykisk miljø, hvor der blev talt nedladende til folk, hvor man ikke måtte tale sammen, og hvor en gruppe blev bedt om at pege på, hvem der skulle fyres, hvis de selv skulle beholde deres job. Hvad siger du til det?
- Hele vores koncept har været at få arbejdspladser til så mange som muligt. Vi har hele tiden sagt, at hvis der var et job på 20 timers arbejde, så ville det blive delt op i to eller tre medarbejdere. Vi vil gerne have en arbejdsplads, hvor der er mange medarbejdere, frem for få medarbejdere med mange timer. Det eksempel, du nævner, handler derfor om en situation, hvor medarbejdere blev bedt om at sige, hvor mange der skulle fyres, hvis de skulle have mere i løn. Det kan godt misforstås. Og det er nok det, der er sket.

Så du vil hellere have mange medarbejdere med få timer – men har det så noget at gøre med, at der også følger flere penge med?
- Det har ikke noget med sagen at gøre. Det er intentionen at skabe arbejdspladser til så mange som muligt.

Du har været fleksjobkonsulent i Odsherred Kommune. Kan du forstå, at nogle af de tidligere ansatte føler, du har misbrugt den viden, du har om systemet?
- Jeg tænker mere på at bruge min viden end på at misbruge den. Jeg bruger jo den viden, jeg har, blandt andet i forhold til de udfordringer, som fleksjobbere har og møder.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.