Efter nye massefyringer: Disse ansatte er mest udsatte

Ufaglærte går en meget usikker fremtid i møde. De store fyringsrunder har tendens til at ramme dem, oplyser ekspert i forbindelse med stor fyringsrunde hos Novo Nordisk.
Postbude, slagteriarbejdere og andre ufaglærte er især i farezonen, når der er store fyringsrunder, fortæller ekspert. 
Postbude, slagteriarbejdere og andre ufaglærte er især i farezonen, når der er store fyringsrunder, fortæller ekspert.  Arkivfoto: Asger Ladefoged/Scanpix.

Novo Nordisk har lige varslet, at koncernen nedlægger 500 stillinger i Danmark, og FLSchmidth fyrer 130. Det er to af flere store fyringsrunder, som forskellige virksomheder har meldt ud på det seneste.

Et gennemgående træk for de store runder er, at især ufaglærte som for eksempel chauffører og industriarbejdere står for skud. 

- Hvis man ser på massefyringer over de seneste tyve år, er der en klar tendens. Det er især ufaglærte, der bliver ramt, siger Erik Bjørsted, som er cheføkonom hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Bare de seneste to måneder er der en række eksempler på, at især ufaglærte bliver ramt ved store fyringsrunder. Det gælder for eksempel varslede afskedigelser hos Post Danmark, tobakskoncernen Scandinavian Tobacco og slagterikoncernen Tican. 

- Selv om det går godt for økonomien samlet set, vil vi se en fortsat tendens til, at mange ufaglærte job bliver flyttet ud af landet eller nedlagt. Så udfordringen er at få ufaglærte løftet med uddannelse til for eksempel faglærte, siger Erik Bjørsted.

Novo Nordisk skiller sig ud fra tendensen til fyringer af ufaglærte. Dagens varslede fyringer hos Novo Nordisk vil især ramme folk, som har betydelig mere uddannelse end folkeskolen - altså folk der er faglærte eller har længere uddannelser. Fyringerne vil blive inden for salg, administration og forskning, oplyser koncernen i en pressemeddelelse.

Flere ramt af massefyring

I de senere år har der været en tendens til, at et stigende antal mennesker mister jobbet i forbindelse med massefyringer.

I de første otte måneder af 2014 blev 4.100 varslet massefyret, viser tal fra Jobindsats.dk. I de første otte måneder af i år var antallet oppe på 6.379.

- Stigningen skyldes, at der har været en række større runder med afskedigelse inden for det offentlige. I det private erhvervsliv ligger niveauet for massefyringer nogenlunde stabilt, siger Erik Bjørsted og fortstætter:

- Der er ikke nogen tegn i sol og måne på, at vi i den kommende tid vil se mange flere massefyringer end hidtil i det private, siger Erik Bjørsted, og fortsætter:

- Og man skal være opmærksom på, at når man ser på minus-siden med fyringer, så er der også en plus-side med ansættelser. Og her forventer vi, at den samlede beskæftigelse vil fortsætte med at stige i den kommende tid. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.