Efter finansloven: Massefyringer i Arbejdstilsynet - 125 mister jobbet

125 medarbejdere i Arbejdstilsynet får en fyreseddel, og ID-kortet på byggepladserne er droppet. Finanslovsaftalen vil lette livet for plattenslagere og øge risikoen for arbejdsulykker, lyder kritikken.
Risikoen for flere arbejdsulykker i byggeriet er meget stor med den nye finanslovsaftale, advarer fagfolk i Arbejdstilsynet.
Risikoen for flere arbejdsulykker i byggeriet er meget stor med den nye finanslovsaftale, advarer fagfolk i Arbejdstilsynet. Colourbox. Modelfoto

Boligejere, bilkøbere og erhvervslivet kan glæde sig over kontante gaver i regeringens finanslov. Men det er arbejdsmiljøet og indsatsen mod social dumping, der kommer til at betale prisen.

Helt konkret vil finanslovsaftalen føre til 125 færre medarbejdere i Arbejdstilsynet. Det svarer til, at hver sjette medarbejder kan se frem til at få en fyreseddel.

- Vi er blevet orienteret om, at der skal nedlægges det, der svarer til 125 årsværk i Arbejdstilsynet. Vi regner med, at der vil blive udstedt fyresedler allerede i næste uge, siger Flemming Overby, tillidsrepræsentant for konsulenterne i Arbejdstilsynet Center Øst.

Den nedslående melding blev overleveret til medarbejderne i Arbejdstilsynet torsdag eftermiddag. Og bekymringerne går ikke kun på fyringstruede kolleger, men også på sikkerheden og arbejdsmiljøet på landets arbejdspladser, fastslår tillidsrepræsentanten.

- Det kommer blandt andet til at gå ud over kontrolbesøg på store byggepladser, for der er ikke penge i grundbevillingen til at køre ud på byggepladser og kigge på bygherrens pligter. Risikoen for, at der kommer flere arbejdsulykker i byggeriet, er meget stor, siger Flemming Overby.

Fagbosser: Lettere for plattenslagere

I forhold til regeringens oprindelige finanslovsforslag er der dog rent faktisk skruet en anelse ned for besparelsen. Det skyldes, at der er lavet en særpulje til en kontrolindsats på arbejdsmarkedet, som redder 15 arbejdspladser i Arbejdstilsynet.

Men med finanslovsaftalen vil der blive brugt 80 millioner kroner mindre på arbejdsmiljøet, end den tidligere regering havde aftalt med Enhedslisten og SF, lyder kritikken fra LO's formand, Lizette Risgaard.

– Det kommer helt utvetydigt til at forringe Arbejdstilsynets muligheder for at stoppe usundt og farligt arbejdsmiljø ud på arbejdspladserne. Det vil især ramme tilsynet med det psykiske arbejdsmiljø og byggeriet. Det er dybt kritisabelt, da vi fremover skal holde langt længere på arbejdsmarkedet, siger Lizette Risgaard.

Også i fagforbundet 3F møder besparelserne i Arbejdstilsynet hård kritik.

- Et svækket Arbejdstilsyn vil lette livet for plattenslagerne, mindske skatteindtægterne til fællesskabet og undergrave danske løn- og arbejdsvilkår, siger 3F-formand Per Christensen til Fagbladet 3F.

Ingen ID-kort på byggepladser

Foruden nedskæringerne i Arbejdstilsynet har partierne i blå blok også valgt at droppe det obligatoriske ID-kort på landets byggepladser.

Aftalen om at indføre et obligatorisk ID-kort for medarbejdere på byggepladserne blev lavet af partierne i rød blok tilbage i juni sidste år. Det skulle være et nyt våben i kampen mod social dumping, som kunne give bedre mulighed for at holde øje med uorganiseret udenlandsk arbejdskraft og kontrollere arbejdsmiljøet.

Men den tidligere SR-regering løb ind i problemer med at få aftalen omsat til virkelighed før sommerferien, og nu har partierne i blå blok altså valgt helt at droppe det.

- Det er da voldsomt skuffende, at det ikke bliver til noget, men samtidig er det ikke overraskende. Vi har ikke haft ambitioner om, at den her regering ville indføre et ID-kort. Vores optimisme har selvfølgelig en grænse, siger Gunde Odgaard, sekretariatschef i BAT-kartellet, som har været blandt forkæmperne for et ID-kort.

Han vælger i stedet at glæde sig over, at partierne i blå blok trods alt har valgt at omdirigere midlerne til at styrke samarbejdet mellem Arbejdstilsynet, Skat og Politiet i kampen mod social dumping.

- Det tyder på, at der trods alt er en erkendelse i blå blok om, at det er nødvendigt at gøre noget her, siger Gunde Odgaard.

S: Mere patetisk for hver dag, der går

Han kalder det derimod for "en forholdsvis gratis omgang", når partierne i blå blok samtidig fremhæver, at man vil bruge 37 millioner på at udvide det såkaldte RUT-register for udenlandske virksomheder, som udfører opgaver i Danmark.

- Det er en forholdsvis gratis omgang, for der er en del af de RUT-ændringer, som kan tilskrives implementeringen af håndhævelsesdirektivet, som vi er nødt til at gennemføre, siger Gunde Odgaard.

Også hos det store oppositionsparti på Christiansborg, Socialdemokraterne, er utilfredsheden med besparelserne på Arbejdstilsynet og afskaffelsen af ID-kortet til at føle på.

- Vi brugte vores tid i regeringen på at øge indsatsen mod social dumping markant, men nu følger de borgerlige partier så op med voldsomme besparelser på Arbejdstilsynet og en svækkelse af indsatsen mod social dumping og sort arbejde. Det bliver mere og mere patetisk for hver dag, der går, siger Socialdemokraternes social dumping-ordfører, Jeppe Bruus.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.