Sparekniv rammer Arbejdstilsynet: Uvidenhed kan give alvorlige ulykker

Regeringens sparekniv har skåret millioner af kroner og 125 ansatte fra Arbejdstilsynet. Nu kan tilsynet ikke hjælpe med at planlægge byggerier. Det vil føre til flere ulykker, advarer tillidsmand.
Metrobyggeriet har været ramt af mange ulykker og problemer. Men besparelser på Arbejdstilsynet kan føre til endnu flere ulykker i byggebranchen, advarer tillidsrepræsentant.
Metrobyggeriet har været ramt af mange ulykker og problemer. Men besparelser på Arbejdstilsynet kan føre til endnu flere ulykker i byggebranchen, advarer tillidsrepræsentant. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix

Snublen over rod på byggepladsen. Værktøj der kan falde ned fra højderne. Kolleger der må famle sig frem på en mørk byggeplads. Det hører til de problemer, som en bygherre har ansvar for at forebygge.

Men alt for ofte går det galt. Mange bygherrer lever nemlig ikke op til deres  ansvar for at planlægge byggeriet ordentligt, så byggearbejdere kan gå trygge på job. Det mener Søren Kristensen, fællestillidsrepræsentant i Arbejdstilsynet.

Metroen er et skræmmende eksempel

- En meget stor del af problemerne og ulykkerne kan spores tilbage til manglende planlægning. Det er både offentlige og private bygherrer, der ikke har ordentlig sikkerhed på deres egne byggepladser. Noget kunne tyde på, at blandt andet Metrobyggeriet ikke har haft styr på planlægningen, siger Søren Kristensen til Avisen.dk.

Bygherre

Bygherren er den, der betaler for opførelsen af et byggeri. Det kan være en boligforening, staten, en kommune, et firma eller en privatperson.

Bygherren har for eksempel ansvar for, at arbejdet bliver planlagt ordentligt, så de forskellige partier i byggeriet ikke er til fare for hinanden.

UDVID

Netop metroen har i år sat en kedelig bøderekord med smæk for i alt 1,6 millioner kroner.

Indtil nu har Arbejdstilsynet kunnet vejlede bygherrer, så byggerierne kom ordentlig fra start, og man derved undgik potentielle ulykker. Det arbejde ser dog ud til at være slut nu. For tilsynets midlertidige bevillinger er udløbet, og tilsynet må derfor klare sig med omkring 80 millioner kroner og 125 ansatte mindre end tidligere.

Det er konsekvensen af den finanslov, som Venstre-regeringen landede sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.

Tillidsmand: Uvidende bygherrer giver ulykker

Når Arbejdstilsynet ikke kan hjælper byggeriet godt på vej, vil det med sikkerhed give flere ulykker, advarer tillidsmanden.

- Jeg er helt sikker på, at det vil føre til flere ulykker. Mange bygherrer er slet ikke klar over, hvad deres ansvar er. Derfor bliver planlægningen og koordineringen heller ikke ordentlig, og så opstår der uforudsete problemer, der kan føre til alvorlig ulykker, forklarer Søren Kristensen, fællestillidsrepræsentant i Arbejdstilsynet.

Han kritiserer, at sparekniven svinges, netop som staten skal starte store, risikofyldte byggerier.

- Staten har mange store byggerier på vej. Der skal blandt andet bygges supersygehuse og Femernforbindelsen. Men samtidig sparer man på den indsats, der skal forebygge ulykkerne. Jeg synes, det er et helt forkert tidspunkt at spare på, siger Søren Kristensen.

Dansk Byggeri: Det skal nok gå

I byggeriets organisation, Dansk Byggeri, anerkender man, at planlægning af byggeri er meget vigtigt.

- Det er forudsætningen for et godt og sikkert arbejdsmiljø - helt fra tegnefasen og til byggeriet er slut. For nogle bygherrer har det været en øjenåbner, når Arbejdstilsynet har gjort dem opmærksomme på deres ansvar, forklarer Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri.

Hun mener dog ikke, at indsatsen vil falde sammen, hvis Arbejdstilsynet dropper deres rådgivning af bygherrer.

- Vi vil fortsat have fokus på det, også hvis vi kan konstatere, at Arbejdstilsynet ikke længere har det. Vi gør i forvejen et stort arbejde for at samle gode idéer, formidle dem og vejlede bygherrerne, så man styrer udenom ulykkerne, forklarer Mette Møller Nielsen.

Opdateret 27. november 2015 kl. 10:44

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.