Det trak mange overskrifter, da WHO tidligere på ugen offentliggjorde en rapport, der placerede forarbejdet kød som bacon og skinke i den højeste kategori for kræftfremkaldende stoffer.
Men nu kommer Cancer Research UK - den britiske pendant til Kræftens Bekæmpelse – bacon-elskerne til undsætning. I hvert fald delvist.
For de mange overskrifter om, at bacon er lige så farligt som rygning, bygger på en misforståelse og er faktisk decideret forkerte.
Det er rigtigt nok, at rapporten placerer forarbejdet kød i samme kategori som alkohol, cigaretter og asbest – og rødt kød i kategorien lige under.
Men kategorierne handler om, hvor sikre de er på, at produkterne er kræftfremkaldende i en eller anden grad. Ikke om, hvor stor en risiko for kræft de medfører.
Det betyder, at forskerne bag rapporten er helt sikre på, at forarbejdet kød som bacon forøger risikoen for kræft i en eller anden grad. Og at der er stærke beviser for, at også rødt kød er kræftfremkaldende.
8.800 årlige kræfttilfælde
Hvor stor er risikoen så? I hvert fald ikke lige så stor som ved rygning.
Cancer Research UK har tidligere vurderet, at kødspisning var årsag til 3 % af alle kræfttilfælde i United Kingdom (England, Skotland, Wales og Nordirland). Til sammenligning var rygning årsag til 19 % af alle kræfttilfælde. Desværre fortæller de ikke, hvor stor en del af befolkningen, der er henholdsvis kødspisere og rygere.
Hvis alle holdt op med at ryge i United Kingdom, ville det betyde 64.500 færre tilfælde af kræft om året. Hvis alle stoppede med at spise rødt eller forarbejdet kød, ville det betyde 8.800 færre kræftsygdomme.
Der bor godt og vel 10 gange så mange mennesker i UK, som i Danmark.