Drak 1,5 flaske vodka om dagen: Er hun uddannelsesparat?

18-årig pige lider af ADHD, har haft et stort alkoholproblem og er netop blevet smidt ud af sin lejlighed. Alligevel blev hun erklæret uddannelsesparat af kommunen. Men det er en fejl, konkluderer Ankestyrelsen i ny undersøgelse.
18-årig pige lider af ADHD, har haft et stort alkoholproblem og er netop blevet smidt ud af hendes lejlighed. Alligevel blev hun erklæret uddannelsesparat af kommunen. Men det er en fejl, konkluderer Ankestyrelsen i ny undersøgelse.
18-årig pige lider af ADHD, har haft et stort alkoholproblem og er netop blevet smidt ud af hendes lejlighed. Alligevel blev hun erklæret uddannelsesparat af kommunen. Men det er en fejl, konkluderer Ankestyrelsen i ny undersøgelse. Colourbox

Når unge arbejdsløse søger om hjælp fra det offentlige, skal kommunen tage stilling til, om den unge er uddannelsesparat, så man skal have en ydelse tilsvarende SU.

Har den unge sociale eller helbredsmæssige problemer, så vedkommende ikke kan forventes at kunne starte en uddannelse inden for det næste år, skal vedkommende erklæres aktivitetsparat med ret til en ydelse, der svarer til kontanthjælp.

Men i hver sjette sag begår kommunerne fejl i visitationen, viser en ny stikprøve-undersøgelse fra Ankestyrelsen om kommunernes visitation af unge under 30 år uden uddannelse:

Ankestyrelsens rapport har blandt andet dette eksempel på en pige, som fejlagtigt blev erklæret uddannelsesparat og tildelt den lave ydelse.

"En 18-årig kvinde giver under den 1. samtale udtryk for, at hun gerne vil være kok og derfor begynde på grundforløbet ”Mad til Mennesker”.

Hun har to gange før været tilmeldt på grundforløbet. Den 1. gang blev hun smidt ud på grund af fravær og den 2. gang begyndte hun slet ikke. Hun har fået flere tilbud for at få afklaret sine faglige og sociale kompetencer, men udebliver ofte uden grund.

Hun lider af ADHD og har tidligere haft et stort alkoholproblem (1½ flaske vodka om dagen). Hun angiver, at hun har hukommelsesbesvær og svært ved at komme op om morgenen, da hun spiller computerspil hele natten.

Hun og kæresten er nu smidt ud af deres lejlighed, da de ikke har betalt husleje. Hun bevilges mentorstøtte, indtil det bliver muligt med mere permanent støtte fra kommunens ADHD-team.

Sagsbehandleren vurderer, at hun er meget umoden og har behov for tilbud og aktiviteter, der kan bringe hende nærmere en uddannelse. Kommunen vurderer hende som uddannelsesparat.

Den afgørelse er Ankestyrelsen dog ikke enig i. I stedet noterer de, at "indplaceringen ikke er korrekt." De skriver videre at: "Kvinden har store problemer med motivation, mødestabilitet og økonomi. Kommunen er bekendt med en ADHD-diagnose og et tidligere voldsomt alkoholmisbrug. Hun bør på de foreliggende oplysninger vurderes som aktivitetsparat."

Kilde: Ankestyrelsen

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.