Direktør om kvalt kvinde: Dybt ulykkelig situation

Aalborg Kommune beklager dement kvindes død på plejehjem. Undersøgelse skal afklare, om regler er overholdt.
Direktøren for ældreforvaltningen i Aalborg beklager, at en dement kvinde er død som følge af at være blevet spændt fast i en sele, da hun skulle sove.
Direktøren for ældreforvaltningen i Aalborg beklager, at en dement kvinde er død som følge af at være blevet spændt fast i en sele, da hun skulle sove. Foto: Colourbox/COLOURBOX.COM

En uvildig undersøgelse skal give svar på, om Plejecentret Lollandshus i Aalborg fulgte reglerne, da de torsdag aften lagde en 85-årig kvinde i sele, da hun skulle sove.

I en pressemeddelelse udtaler Jan Nielsen, direktør i ældre- og handicapforvaltningen i Aalborg Kommune, at der sættes alt ind på at undersøge, hvad der er sket, så lignende ulykker i fremtiden kan undgås.

- Det her MÅ ikke ske. Det er en dybt ulykkelig situation for os alle, men selvfølgelig særligt for de pårørende, og vi vil gøre alt for omgående at få afdækket, hvad der er sket, og hvilke konsekvenser vi skal drage, siger Jan Nielsen.

Endnu er det ifølge forvaltningen uklart, hvad der forårsagede den 85-åriges død.

"Faktum er, at kvinden torsdag aften blev lagt i seng i en blød stofsele, og at der løbende blev ført tilsyn med hende i løbet af natten. Klokken 5 fredag morgen blev hun fundet hængende ud af sin seng, og blev umiddelbart herefter bragt til sygehuset, hvor hun døde klokken 11", hedder det i pressemeddelelsen.

- I det konkrete tilfælde blev der ført opsyn med den pågældende beboer - også i løbet af natten, men vi skal naturligvis have afklaret, om alle regler er overholdt.

- Og om vi skal skærpe reglerne for opsyn i sådanne situationer. Det vil den uvildige undersøgelse give svar på, og vi forventer, at den er afsluttet snarest muligt, siger Jan Nielsen.

Han understreger, at brugen af stofseler alene sker af hensyn til borgernes sikkerhed, eksempelvis når en dement beboer ikke kan stå på sine ben og dermed er i fare for at kommet til skade, hvis vedkommende stiger ud af sengen ved egen hjælp.

Den 85-årige kvindes død har vakt opsigt blandt flere politikere og eksperter i demens. Alzheimerforeningen og Ældresagen har blandt andet kritiseret, at bemandingen på mange plejehjem er for lav om natten.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.