DF vil ikke spare i boligydelser: Det æder en folkepension op

I DF bliver der krummet tæer over, at regeringen i sit finanslovsforslag vil skære i huslejestøtte. Men partiet kan ikke love, at de får ryddet forslaget af forhandlingsbordet.
"Mange pensionister har ikke sparet op til alderdom på samme måde, som vi andre gør nu. Det er heller ikke mange, der har været med i boligboblen, så de fik en masse friværdi. De sidder derude og har svært ved at få pensionerne til at slå til, og dem vil det her ramme hårdt," siger DF's finansordfører René Christensen (tv).
"Mange pensionister har ikke sparet op til alderdom på samme måde, som vi andre gør nu. Det er heller ikke mange, der har været med i boligboblen, så de fik en masse friværdi. De sidder derude og har svært ved at få pensionerne til at slå til, og dem vil det her ramme hårdt," siger DF's finansordfører René Christensen (tv). Foto: Scanpix/Keld Navntoft

Snart sætter Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen sammen med Kristian Thulesen Dahl sig til forhandlingsbordet for at være med til at få finanslovsaftalen for 2016 på plads.

Og der er blandt andet én ting, som Réne Christensen vil kæmpe for at få sløjfet fra finansloven. Det er Venstres forslag om at spare 110 millioner kroner på boligydelsen næste år stigende til 590 millioner kroner i 2020.

- Det er bestemt ikke en sag, der er vokset i vores have. Det er et rigtig skidt forslag med vores øjne, fordi det især går ud over pensionister, siger René Christensen til Avisen.dk.

Der er i højere grad brug for en diskussion om, hvor høj huslejen er rundt omkring i landet, mener han. Han nævner, at ældre, som bor på plejecentre, betaler en høj pris for de fulde 'pakker' med pleje, bolig og det hele.

- Det æder nærmest en folkepension fuldstændig op, og hvis man skærer i boligydelsen, er der ikke noget tilbage. Og der er altså også livskvalitet i for eksempel at kunne give børnebørnene en fødselsdagsgave, siger han.

De ældre må bøde

Regeringen forklarer boligudspillet med, at man vil gøre op med det, man betegner som gunstige særregler for folk på boligydelse.

Men ifølge Réne Christensen er det ikke fordi, de mennesker, som vil blive ramt af nedsat boligydelse, er vant til et liv i sus og dus.

- Mange pensionister har ikke sparet op til alderdom på samme måde, som vi andre gør nu. Det er heller ikke mange, der har været med i boligboblen, så de fik en masse friværdi. De sidder derude og har svært ved at få pensionerne til at slå til, og dem vil det her ramme hårdt, siger han.

I Ældre Sagen mener man også, at boligydelsen er helt nødvendig for en lang række ældre og især de ressourcesvage. Det har organisationen tidligere i dag understreget overfor Ritzau.

Rammer socialt skævt

Ifølge Réne Christensen vil også yngre mennesker stå i en svær situation, hvis loven bliver gennemført. Det gælder blandt andet for førtidspensionister, forklarer han.

- Førtidspensionister har mistet arbejdsevnen, og så er det svært at spare op, og det kan jo ske for alle, siger han.

I det hele taget vil besparelsen ramme socialt skævt, fordi dem, der får boligsikring er dem, der har de laveste indkomster, forklarer DF’s boligordfører Merete Dea Larsen.

Hun er slet ikke glad for regeringens udspil, som hun håber, at DF får arbejdet væk fra finansloven.

Ikke et utimativt krav

Men selvom DF er imod mindre boligydelse, har man ikke tænke sig at have det med til forhandlingsbordet som et ultimativt krav, fortæller Réne Christensen.

- Vi har aldrig ultimative krav med til en finanslov, så lukker man sig ude. Vi bruger vores mandater til at få det meste af vores politik igennem. Men vi arbejder for ældreområdet, og det her trækker i den fuldstændig modsatte retning af, hvad vi gerne vil, siger han.

De samlede udgifter til boligydelsen er vokset med 13 procent siden 2001. Derfor udgør de nu knap 10 milliarder kroner.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.