"Det er altid mig, der hænger på vasketøjet"

Hvorfor er det altid mig, der skal tage tjansen med vasketøjet? Sådan spørger Tenna Lund Espersen. Hun er en ud af mange mødre og fædre, der ønsker partneren mere op af sofaen derhjemme. Mød nogle af dem her.
Hver tredje kvinde mener, at deres mand bør påtage sig flere af opgaverne derhjemme. Blandt andet med at vaske tøj.
Hver tredje kvinde mener, at deres mand bør påtage sig flere af opgaverne derhjemme. Blandt andet med at vaske tøj. Richard Sylvestersen/Scanpix.

- Det er altid mig, der hænger på vasketøjet. Jeg kunne godt tænke mig, at han hjalp med det. Med fire hjemmeboende piger - der nogle gange kan finde på at skifte tøj i løbet af dagen – har vi særligt meget vasketøj.

Det fortæller Tenna Lund Espersen. Hun mener, at manden bør påtage sig flere af opgaverne derhjemme. Og den holdning står hun langt fra alene med. I en ny undersøgelse siger så mange som hver tredje kvinde, at partneren bør klare flere af opgaverne forbundet med at have  børn. [Link ind]

Tenna Lund Espersen diskuterer en gang imellem opgaven med vasketøjet med sin mand.

- Han plejer så at sige, at "du er bedst til det med vasketøjet". Men den undskyldning køber jeg ikke… han kunne jo tage øve sig lidt på det, så ville han også blive god til det, griner Tenna Lund Espersen.

Hun kunne også godt tænke sig, at manden ville bruge mere tid på at tale med børnene, når de for eksempel godt vil tale om konflikter med andre børn i skolen eller problemer i det hele taget.

"Han hjælper til med mange andre ting"

- Det fylder meget i mig, hvis børnene har konflikter med andre børn eller problemer i skolen. Der kunne jeg godt tænke mig, at han gik ind og var mere deltagende. Heldigvis øver han sig på det, så det kan jo være, at det lykkes med den yngste (på to år, red.), siger hun.

Hun mener dog ikke, at det halter med ligestillingen derhjemme.

- Jeg synes ikke, vi er bagud med ligestillingen. Der er masser af andre ting end vasketøjet, som han hjælper til med og gør, som jeg ikke gør, siger Tenna Lund Espersen.

"Han kunne godt køre mere til svømning"

Hjemme hos Tina Rømer Dahm kunne der også godt være en bedre fordeling af opgaverne. Det mener hun i hvert fald.

- Det kunne være rart, hvis han kørte børnene mere til svømning eller badminton. Eller hvis han tog ansvar for hverdagstingene med at smøre madpakker og sørge for, at børnene får sportstøj og biblioteksbøger med i skole. Eller han lavede lektier med børnene, uden at jeg skulle sige det først, fortæller Tina Rømer Dahm.

Hun fortæller, at de derhjemme taler meget om opgaverne med børnene.

- Men jeg er sikkert for god til bare at gøre tingene og for dårlig til at tydeligt at sige, hvad jeg ønsker. Jeg har gjort livet lidt for nemt for ham, for han er jo ikke uvillig til at hjælpe, når jeg beder om det, siger Tina Rømer Dahm.

"Det er altid mig, der skal putte"

Andelen af fædre, som er utilfreds med partnerens indsats på hjemmefronten, er langt mindre end blandt mødrene. Mens hver tredje mor er utilfreds, gælder det kun hver fjortende far.

En af de mænd, der oplever en unfair deling af arbejdet derhjemme, er Steen Christensen.

- På ét punkt har vi fået en skæv arbejdsdeling hjemme hos os. Vi har en knægt på syv år, og det er altid mig, der skal putte ham, for at han kan sove. Det vil sige børste tænder, læse godnat-historie, og hvad der ellers hører til, fortæller Steen Christensen og fortsætter:

- Det er ikke altid, man har det store overskud til at putte, når man i forvejen har haft en lang dag. Men jeg har nok været lidt for god af mig fra starten af, når han og moderen nu synes, at jeg er den eneste, der dur til at putte.

Steen Christensen fortæller, at det som regel er ham, der tager barnets første sygedag, og at han står for meget af tøjvasken.

»Jeg er nok lidt atypisk som mand på den måde, at jeg har mere fleksible arbejdstider end min kone. Det gør, at jeg kan nå en del ting hjemme, som mange andre mænd måske har svært ved, siger Steen Christensen.

Bortset fra arbejdet med at putte sønnen, er Steen Christensen godt tilfreds med fordelingen af opgaverne på hjemmefronten.

- Vi er en moderne familie, hvor vi er gode til at hjælpe hinanden, så vi får det hele til at fungere. Overordnet set har vi en fornuftig deling af arbejdet, mener Steen Christensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.