Derfor spiser vi valgflæsk
Valgdagen er for mange lig med stegt flæsk. En tradition der kommer af begrebet 'valgflæsk', der stammer helt tilbage fra slutningen af 1800-tallet.
Jens Slagter ved Kultorvet får langet noget flæsk over disken i dag. - Røde, blå eller grønne. Alle spiser flæsk, siger han.
Jens Slagter ved Kultorvet får langet noget flæsk over disken i dag. - Røde, blå eller grønne. Alle spiser flæsk, siger han. Foto: Jens Ahlmann Olesen, Scanpix/arkiv


I dag bliver der mange steder spist stegt flæsk - eller valgflæsk, som det kaldes på en valgdag.

Men faktisk er det blot tyve år siden, denne tradition opstod som en kommentar til politikerne om, at de lover noget, de ikke holder, fortæller Caroline Nyvang, forsker ved Dansk Folkemindesamling ved Det Kongelige Bibliotek.

- Det kommer af begrebet 'valgflæsk', som vi første gang så på tryk i Jyllands-Posten i 1889. Det kendetegner de lidt velflommede løfter fra politikerne, fortæller Caroline Nyvang.

Vi fejrer demokratiets dag med gris

Men retten med kartofler og persillesovs kommer først efter begrebet 'valgflæsk'.

Caroline Nyvang fortæller, at det først er i starten af det tyvende århundrede, at vi er begyndt at spise denne ret. Og for tyve år siden begyndte vi så at spise retten i forbindelse med valg.

- Og det giver jo god mening at spise en traditionel dansk ret med gris, opbagt sovs og kartofler for at fejre en demokratiets dag, siger Caroline Nyvang, der gætter på, at mange af landets slagtere har ekstra travlt i dag.

Symbol på noget godt

Og hos Slagteren ved Kultorvet i København er der da også drøn på.

- Er du tosset mand, vi skærer flæsk, så vi er helt blå i hovedet, fortæller slagtermester Jens Slagter.

For ham er det logisk, at vi spiser flæsk, når der er valg.

- Flæsk er symbolet på noget godt. Ligesom de gode ting, politikerne lover, men som vi alle ved, de ikke holder. Det kalder vi jo valgflæsk, fortæller Jens Slagter og tilføjer:

- I dag er det lige meget,  om folk er røde, blå eller grønne. For alle spiser flæsk.

423 kilo flæsk

Jens Slagter fortæller, at stemningen i slagterbutikken er høj. Nogle har forudbestilt for 14 dage siden, men alligevel har telefonen kimet hele dagen med bestillinger på flæsk.

- Folk er jo også stressede. For de skal både nå at stemme og købe flæsk, siger Jens Slagter.

Han satser på at have udsolgt for flæsk, når valgstederne lukker klokken otte i aften.

- Så er der ikke en stribe flæsk tilbage, forsikrer Jens Slagter.

Han regner med, at der i dag bliver langet 423 kilo flæsk over disken.

- Og det er fandeme mange skiver flæsk, kan jeg godt love dig, lyder det fra den travle slagtermester.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.