Derfor frygter slagteriarbejderen Kurt engelsk farvel til EU

Slagteren Kurt Høj er bekymret for, om det skader Danmark, hvis briterne melder sig ud af EU. Han deler frygten med et flertal af danskerne.
- Selvfølgelig er der en bekymring for, at de melder sig ud, for hvad skal der ske på den lange bane med det hele. Man kunne jo nemt forestille sig, at det vil forringe det engelske pund, og så vil det danske kød jo blive for dyrt, siger Kurt Høj, der er tillidsmand på Danish Crown i Herning.
- Selvfølgelig er der en bekymring for, at de melder sig ud, for hvad skal der ske på den lange bane med det hele. Man kunne jo nemt forestille sig, at det vil forringe det engelske pund, og så vil det danske kød jo blive for dyrt, siger Kurt Høj, der er tillidsmand på Danish Crown i Herning. Foto: Tom Laursen/Herning Folkeblad

På Danish Crowns slagteri i Herning sender man mange danske skinker og baconpakker af sted til kødglade briter.

Derfor er Kurt Høj, der har været ansat på slagteriet i 35 år og fungerer som tillidsmand, ikke helt tryg ved, hvis Storbritannien træder ud af EU ved afstemningen den 23. juni.

- Selvfølgelig er der en bekymring for, at de melder sig ud, for hvad skal der ske på den lange bane med det hele. Man kunne jo nemt forestille sig, at det vil forringe det engelske pund, og så vil det danske kød jo blive for dyrt, siger Kurt Høj til Avisen.dk.

Den nordjyske slagteriarbejder er langt fra den eneste dansker, der bekymrer sig om konsekvenserne for dansk økonomi og beskæftigelse, hvis et flertal i Storbritannien stemmer for en udmeldelse af EU.

Næsten seks ud af ti danskere mener, at en britisk udmeldelse af EU vil være meget dårligt eller dårligt for Danmarks beskæftigelse og økonomi. 

Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4.

Englænderne vil have godt kød 

I omegnen af 45.000 danske jobs er knyttet til dansk eksport til Storbritannien. Og målt i kroner er kød den vigtigste varegruppe, som Danmark eksporterer hen over Nordsøen.

I Danish Crown-koncernen, hvor Kurt Høj er ansat, er det engelske marked koncernens absolut største.

Kurt Høj spekulerer på, hvilke konsekvenser en britisk udmelding vil få for frihandlen med Storbritannien.

- Den forretningsmæssige del er svær at spå om. Men hvis de ikke har kød nok derovre i forvejen, så skal de jo have kød et eller andet sted fra. Og englænderne er stadig kendt for at ville have en vis kvalitet. Og det er vi jo kendt for i den danske kødbranche, siger han.

Udover briternes hang til kvalitetsbøffer beroliger det Kurt Høj, at de danske priser på kød er på niveau med andre europæiske landes.

- Jeg ved ikke, om vores branche vil blive ramt så hårdt, for vi er jo egentlig i Danmark rigtig stærke på det engelske marked. Og prisen på kødet her er nok lige så konkurrencedygtig som de andres, siger han.

Ikke nervøs for fryringer

Hvis briterne stemmer nej, anslår Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at der vil være op mod 13.000 færre danske jobs i 2020 som følge af faldende samhandel.

Men Kurt Høj mener ikke, at ham og hans kollegaerne skal tage sorgerne på forskud.

- Jeg er egentlig ikke bange for, at vi mister vores jobs, men af gode grunde kan jeg jo ikke sige det, for vi kender jo ikke konsekvensen af det, pointerer han.

Kan svække EU-fællesskab 

Godt syv ud af ti danskere mener, at en britisk udtræden af EU vil svække det resterende EU. Og kun tre ud af hundrede forventer, at det vil være til gavn for EU-fællesskabet, viser undersøgelsen fra Analyse Danmark.

På slagteriet i Herning er Kurt Høj også skeptisk over for et Europa uden Storbritannien.  

- Helt ærlig, jeg så gerne, at englænderne forblev i EU ligesom os andre. Jeg kan kun opfordre englænderne til at blive inden for det samarbejde, der er, og så håbe på, at det kan gå bedre, fastslår han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.