Dennis Kristensen: Dansk flygtningepolitik er uværdig

FOA-formanden får på puklen af nogle af sine egne medlemmer for at tale til demonstration for bedre forhold til flygtninge. Dennis Kristensen afviser kritikken
Dennis Kristensen kalder det en kerneværdi for FOA at hjælpe mennesker med behov for hjælp. Og den kategori hører flygtningene til. Derfor taler han med sindsro til demonstration i København, selvom flere medlemmer ikke bryder sig om at deres formand blander sig i flygtningedebatten.
Dennis Kristensen kalder det en kerneværdi for FOA at hjælpe mennesker med behov for hjælp. Og den kategori hører flygtningene til. Derfor taler han med sindsro til demonstration i København, selvom flere medlemmer ikke bryder sig om at deres formand blander sig i flygtningedebatten. Foto: Thomas Lekfeldt, Scanpix.

Under overskriften ’Flygtninge er også mennesker’ er der indkaldt til demonstration på Nytorv i København onsdag eftermiddag. Samme dag vedtager et flertal i Folketinget en række stramninger på flygtninge- og og integrationsområdet, der blandt andet betyder markant lavere ydelser til flygtninge i Danmark.

Da foreningerne ’Netværk for demokrati og velfærd’ samt ’Bedsteforældre for Asyl’ spurgte forbundsformand i FOA, Dennis Kristensen, om han ville være en af hovedtalerne ved demonstrationen, sagde han ja tak.

- Hvis flygtningene ikke afvises som åbenlyst grundløse og sendes retur, synes jeg simpelt hen ikke vi kan være bekendt at give dem så ringe eksistensvilkår i Danmark, mens deres sager behandles, siger Dennis Kristensen.

FOA-formanden bryder sig heller ikke om, at Venstre-regeringen vil rykke skræmmeannoncer i aviser i andre EU-lande for at afskrække forfulgte mennesker fra at søge mod Danmark.

- Alt i alt er det simpelt hen ikke et velfærdssamfund værdigt, fastslår han.

I disse dage brygger han på den tale, som han skal holde til demonstrationen, hvor også toppolitikere som Marianne Jelved og Johanne Schmidt-Nielsen taler.

Medlem føler sig taget som gidsel

Men flere FOA-medlemmer mener, at det er helt forkert af deres formand bruger tid på den slags.

- Jeg er normalt glad for min forbundsformand og hans store arbejde for at bedre vilkårene for os medlemmer. Men lige her føler jeg mig taget som gidsel, når min formand taler som offentlig person for en sag som jeg overhovedet ikke på nogen mulig måde kan stå inde for, skriver et FOA-medlem på facebook.

Andre erklærer sig enige i kritikken af Dennis Kristensens deltagelse i demonstrationen.

- Jeg ser hellere min formand stille sig op og tale de arbejdsløses sag, end jeg ser ham i selskab med Leif Bork Hansen, der så vidt jeg erindrer bevægede sig på kanten af det lovlige ved illegalt at huse flygtninge i sin tid under Balkankrigen. Men nogen synes vel han er en helt, lyder kritikken fra et FOA-medlem på facebook. Vedkommende henviser til, at Leif Bork Hansen, tidligere sognepræst i Lyngby, er blandt arrangørerne.

Men der er også stor opbakning blandt sosuerne til Dennis Kristensens deltagelse i demonstrationen. Langt de fleste giver på facebook udtryk for respekt og skriver lige ud, at de er stolte over, at Dennis Kristensen taler til demonstrationen.

FOA's kerneværdi at hjælpe mennesker med brug for hjælp

Men Dennis Kristensen mener, at det hører ind under en forbundsformands opgave at sige ja til at tale.

- Det falder indenfor det felt, hvor FOA’s kerneværdier ligger. Vi er beskæftiget med mennesker, som har behov for andres hjælp. Det her er en demonstration til fordel for flygtninge, og handler om, hvordan vi tager imod dem, der søger asyl. Det er ikke en demonstration om vores indvandrerpolitik men om de flygtninge, der er her, siger han.

- Et par medlemmer har givet udtryk for, at det bryder de sig ikke om. Hvis det var en demonstration, der handlede om vores generelle indvandrerdebat, ville jeg være enig med dem i, at jeg ikke skulle beskæftige mig med det, men det her er de vilkår vi byder mennesker, der er kommet for at søge asyl, så det ligger helt sikkert indenfor vores kerneværdier, siger han.

Han pointerer, at FOA’s medlemmer ligner resten af befolkningen og derfor er delt i flygtninge- og indvandrerdebatten.  Men når hans kritikere hører talen på onsdag, er han overbevist om, at de vil kunne forstå, at han stillede op.

Drop abespillet og tag ansvar

I det hele taget mener Dennis Kristensen, at den danske flygtningedebat er løbet af sporet.

- Jeg synes, at debatten har mistet sine proportioner, konstaterer han, hvilket han også vil pointere i sin tale onsdag. Her vil han også understrege behovet for en fælleseuropæisk løsning på det historisk store flygtningepres på især de sydeuropæiske landegrænser.

- EU-landene bør gå sammen om en løsning og ikke spille abespil, siger han.

Også tidligere kulturminister Marianne Jelved (Rad), politisk ordfører for Enhedslisten Johanne Schmidt Nielsen samt konstitueret generalsekretær for Red Barnet, Jonas Keiding, går på talerstolen ved onsdagens demonstration.

Mette Frederiksen har sagt nej

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen har sagt nej tak til at tale i forbindelse med demonstrationen.

Leif Bork Hansen, tidligere sognepræst i Lyngby og medarrangør af demonstrationen for Bedsteforældre for Asyl, forventer at mange tusinde vil dukke op til demonstrationen.

- Vi oplever, at modstanden mod stramningerne på flygtningepolitikken vokser, og at vi er ved at være en meget stærk folkelig bevægelse. Og vi er især glade for at fagbevægelsen og en organisation som Red Barnet stiller op, siger Leif Bork Hansen.

Fakta om demonstrationen 'Flygtninge er også mennesker'

Onsdag 26. august klokken 16.00 - 18.00 er der indkaldt til demonstration i København i protest mod regeringens nye stramninger på flygtninge- og indvandrerområdet. Lovforslaget 3. behandles og vedtages i Folketinget samme dag.

Ved demonstrationen taler bl.a. FOA-formand Dennis Kristensen, tidligere kulturminister Marianne Jelved, Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen,  SF-politiker Jacob Mark, Ulla Sandbæk fra Alternativet, skuespiller Flemming Jensen, konstitueret generalsekretær i Red Barnet Jonas Keiding og den syriske flygtning Muhamad Hamed.

Foreningerne Netværk for demokrati og velfærd samt Bedsteforældre for Asyl står bag demonstrationen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.