De danske folkekirker hårdt ramt af indbrud

Hærværk og indbrud rammer Guds hus i stor stil, viser nye tal fra Kirkeministeriet.
461 tilfælde af hærværk og tyveri mod danske kirker blev der registreret sidste år.
461 tilfælde af hærværk og tyveri mod danske kirker blev der registreret sidste år. Modelfoto: SCANPIX arkiv

Det syvende bud, der går på, at man ikke må stjæle, samt det, at Guds hus er helligt område, er åbenbart langtfra trængt ind hos alle.

Alene i fjor var der nemlig 461 tilfælde af tyveri, hærværk og indbrud i de danske folkekirker. I 78 af tilfældene var der tale om tyveri, ran eller røveri. Det viser nye tal, som Kirkeministeriet har trukket ud for Fyens Stiftstidende.

Seneste grelle eksempel på tyveri fra en dansk kirke skete i Odense mellem torsdag og lørdag i sidste uge, hvor cirka 40 meter kobbernedløbsrør blev stjålet fra domkirken.

At fynske kirker udsættes for tyveri, hærværk og indbrud er ikke ligefrem hverdagskost, men det er heller ikke noget særsyn.

I 2014 blev der således registreret 38 tilfælde, mens der sidste år blev indberettet 27 sager til Folkekirkens Selvforsikringsordning.

For eksempel fik Gudbjerg Kirke ved Svendborg sidste år stjålet to udendørslamper. I efteråret året forinden blev Tryggelev Kirke på Langeland frarøvet en sjælden fane, der havde ligget i kirken i 355 år, og samme år fik Rørup Kirke ved Aarup stjålet haveredskaber til en værdi af 4800 kroner.

En af de fynske kirker, der har været hårdt ramt af tyveri, er Bolbro Kirke i Odense.
Her fik man ad to omgange stjålet to kobberskilte samt en facadekobberbeklædning, der efterfølgende kostede 44.000 kroner at få repareret, sidste år.

- Det er forfærdeligt, og jeg synes da, det træls, at man er nødt til at tage den slags metoder i brug, siger kirkeværge ved Bolbro Kirke Jens Aage Hansen med henvisning til at kirken som følge af tyverierne har følt sig nødsaget til at opsætte videoovervågning og lys på bygningerne.

I Odense er nedløbsrørene revet ned på bagsiden. Eftersom man ikke har fanget gerningsmændene på videoovervågning, og da metaltyveri kan være svært at opklare uden, håber de odenseanske domkirkefolk, at nogen måske har set noget, der kan hjælpe politiet på vej.

- Vi håber selvfølgelig, at nogen har set noget, som kan lede politiet på spor af tyvene, siger kirketjener ved Odense Domkirke Poul Jørgensen

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.