Dansk topnazist var elsket af kongehuset

Kongehuset har hidtil været kendt som modstander af nazismen. Nu afslører ny bog nære og kærlige bånd til ledende dansk topnazist.

• Baggrund: Nazist var nær ven af kongehuset

Dronning Margrethes bedstefar, kong Christian X., og hans nærmeste familie, afsløres i et nyt forskningsprojekt som nær ven af topnazisten og jødehaderen Christian Frederik Schalburg.

Kong Christian X havde søskende, nevøer og niecer, der elskede Schalburg som familie og forsvarede ham, mens han talte om race-renhed og kæmpede i Hitlers elitekorps Waffen-SS ved Østfronten under Anden Verdenskrig.

»Kongehuset har indtil nu været symbolet på den danske modstand mod nazismen. Derfor er det opsigtsvækkende, at kongefamilien har haft et nært venskab med Schalburg, der idag bliver betragtet som Danmarks største landsforræder,« siger historiker Mikkel Kirkebæk, der har brugt tre år på forskningen.

Forholdet til kongehuset var så tæt, at Christian X. s bror prins Gustav, før krigens udbrud, blev gudfar for Schalburgs søn.

Schalburg og hans hustru gik til private fester med kongefamilien, og i 1935 udnævnte kongen ham med ordene »os elskelig« til kammerjunker.

»Kongehuset har elsket Schalburg, selv da han var ledende medlem af det danske nazistparti, og de kongelige kendte hans holdninger,« siger Mikkel Kirkebæk, der understreger, at det ikke betyder, at de kongelige var nazister.

Karismatisk

Historiker Claus Bundgård Christensen fra RUC siger, at mange opfattede Schalburg som karismatisk.

»Det var i 1930"erne ikke helt så kontroversielt at være nazist, som det blev efter besættelsen. Men den tætte sammenkobling mellem topnazisten og kongehuset er opsigtsvækkende,« siger han.

Først da Danmark 9. april blev besat, kølnedes forholdet mellem kong Christian X. og Schalburg.

Det afholdt dog ikke kongens bror og især hans niece, den tysk-fødte prinsesse Cecilie fra at skamme sig over, at nogle tog afstand fra nazisten Schalburg. I et brev fra 1941 skrev hun til ham:

»Vi er ærligt oprørte over den måde, man behandler Dem på.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kongehuset.

faktaboks

Er efter Anden Verdenskrig blevet kaldt Danmarks største landsforræder.

Var højprofileret nazist og kæmpede for et samfund fri for jøder.

Blev i 1942 leder af Frikorps Danmark. Korpset bestod af tusindvis af danskere, der frivilligt kæmpede under Hitlers faner ved Østfronten.

Efter Schalburgs død i juni 1942, blev det såkaldte Schalburgkorps dannet.

Korpset var en dansk afdeling af SS, som blandt andet havde en efterretningstjeneste, der indsamlede oplysninger om modstandsbevægelsen for tyskerne. Schalburgkorpset likviderede også danske modstandsfolk.

Schalburgkorpset forbindes primært med de såkaldte schalburgtager. Det var sabotage, der fungerede som afstraffelse for dansk modstand imod den tyske besættelsesmagt.

I 1944 blev blandt andet Tivoli, Borgernes Hus, Studentergaarden og Den Kgl. Porcelainsfabrik ødelagt som straf mod modstandsbevægelsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.