Danmarks bedste partileder: Johanne slår tidligere vinder af pinden

DF-formand Kristian Thulesen Dahl må se sig slået af Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen i kampen om at blive Danmarks bedste partileder.
Hver tredje dansker giver Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen topkarakter i en ny måling.
Hver tredje dansker giver Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen topkarakter i en ny måling. Foto: Scanpix

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen er Danmarks dygtigste partileder. Hos hver tredje dansker scorer venstrefløjens rapkæftede dronning topkaraktererne 10 og 12, og hun får den allerbedste gennemsnitskarakter på 6,4 blandt partilederne.

Dermed vipper hun Kristian Thulesen Dahl af pinden som Danmarks mest populære partileder. Sidste år bedømte vælgerne Dansk Folkepartis leder i top, og han fik over 7 i årskarakter for en god præstation. Men nu rasler han ned på karakterskalaen og må nøjes med en samlet årskarakter på 5,2. .

Det skriver Ugebrevet A4 på baggrund af en undersøgelse foretaget af Analyse Danmark. I undersøgelsen har vælgerne for sjette år i træk på nøjagtig samme måde bedømt partiledernes evne til at forvalte deres embede og være en dygtig og troværdig partileder og politiker.

I alt har 1.000 repræsentativt udvalgte vælgere givet hver enkelt partileder karakter. Målestokken er Undervisningsministeriets gældende karakterskala.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen glæder sig over resultatet.

- Det er altid sjovere at få en god karakter end en dårlig, siger hun til Ugebrevet A4 og føjer til, at hun selvfølgelig er rigtig glad for den store tillidserklæring.

- Jeg er særligt glad for, at jeg også får en ret pæn bedømmelse fra blå bloks vælgere, siger hun.

Socialdemokraternes Mette Frederiksen stryger som ny partileder direkte ind på en andenplads med en årskarakter på 6,2. Socialdemokraternes nye formand kan glæde sig over at være den partileder, der får højeste karakter fra vælgerne på den anden side af midten. Blå bloks vælgere bedømmer hende nemlig til en årskarakter på 5,9.

Zoomer man ind på Venstres vælgere alene, ser det ud til, at Mette Frederiksen nyder stor respekt i Lars Løkke Rasmussens vælgerkorps. Her får Mette Frederiksen nemlig 6,7 i årskarakter og er dermed den partileder, der klarer sig bedst i Venstreland lige efter Lars Løkke selv.

For Venstres partileder, statsminister Lars Løkke Rasmussen, er det ikke nogen prangende karakterbog. Selvom han kan glæde sig over, at hans årskarakter er hoppet fra en pinlig bundplacering på 2,9 sidste år til 3,6 i år, skraber Venstre-formanden stadig bunden - kun undergået af den konservative partileder Søren Pape Poulsen.

Også den radikale partileder Morten Østergaard får øretæver af vælgerne. Han ligger også i bunden af partilederklassen med en gennemsnitskarakter på 3,7, og dermed sætter han radikal bundrekord. Østergaards forgænger på posten, Margrethe Vestager, løb i 2011 med hæderen som den bedste partileder med en årskarakter på 7,3.

Endelig er der et midterfelt på tre partiledere, nemlig SF's Pia Olsen Dyhr, Liberal Alliances Anders Samuelsen og Alternativets Uffe Elbæk, der scorer henholdsvis 4,8 og 4,6 i karaktererne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.