CMT om metrostrejke: Der kan nemt opstå sprogproblemer

Metroarbejdere har nedlagt arbejdet på byggepladsen Tømmergraven ved Fisketorvet i protest mod dårlige lønforhold.
Flere af de ansatte på metrobyggeriet har ikke fået korrekt løn eller lønsedler i mange måneder, og derfor har de nu nedlagt arbejdet.
Flere af de ansatte på metrobyggeriet har ikke fået korrekt løn eller lønsedler i mange måneder, og derfor har de nu nedlagt arbejdet. arkiv/scanpix

50 til 80 italienske og rumænske metroarbejdere fra selskabet Cipa nedlagde onsdag arbejdet, fordi de er utilfredse med de lønforhold, som arbejdsgiveren, Cipa, tilbyder dem.

Italienske Cipa har 400-500 ansatte på metrobyggeriet og er en underleverandør til hovedentreprenøren Copenhagen Metro Team (CMT).

Sigurd Nissen-Petersen, kommunikationschef i CMT, oplyser nu, at CMT opfordrer de stridende parter til at få problemerne løst hurtigst muligt, så de ansatte kan vende tilbage til arbejdet.

Alle ansat på overenskomst

Han understreger, at alle ansatte arbejder på de vilkår, som er fastsat af overenskomsten, og han opfordrer parterne til at løse deres konflikter inden for de rammer.

- Der vil jo altid opstå problemer på et stort projekt som det her. Der er mennesker af mange forskellige nationaliteter, og der kan nemt opstå problemer med for eksempel at tolke lønsedler, siger Sigurd Nissen-Petersen.

Nye initiativer mod løndumping

Det er ikke mere end to uger side, at Metroselskabet i samarbejde med hovedentreprenøren på metrobyggeriet i København, Copenhagen Metro Team, CMT, tog initiativ til at bekæmpe løndumping på metrobyggepladserne.

Der blev blandt andet sat informationstavler op på alle 22 byggepladser, udleveret materiale om rettigheder til alle medarbejdere ligesom fagforeningerne fik rykkede ind i skurvogne på tre store byggepladser.

Krav på 47 millioner

I midten af januar fremsatte 3F på vegne af 30 metroarbejdere et krav på hele 47 millioner kroner i bod og erstatning til Cipa.

Ifølge 3F havde Cipa igennem to år betalt ned til 50 kroner i timen til de ansatte.

I sommer kom det frem, hvordan Cipa kun lønnede de ansatte for 37 timer, selvom en række rumænske arbejderes timesedler viste, at de arbejdede 60 timer om ugen. Det samme fremgik af Cipas eget vagtskema.

Selvom firmaet skrev den korrekte mindsteløn på 115 kroner på lønsedlen, endte den reelle timeløn således langt under dansk standard.

'Knepper dig i røven'

Avisen.dk har tidligere skrevet om det barske arbejdsmiljø og arbejdsforholdene på metrobyggerierne i København.

En utilfreds chef har således råbt til en ansat: 'jeg får ham der til at kneppe dig i røven, og så bliver du sparket om bord på den næste flyvemaskine'.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.