Christiania lever ikke op til boligaftale med staten

Ifølge Bygningsstyrelsen har fristaden vanskeligt ved at leve op til reglerne om tildeling af boliger.
Politikere kritiserer, at Christiania ifølge Bygningsstyrelsen ikke lever op til reglerne, når folk flytter ind og ud af boliger i fristaden. Arkivfoto
Politikere kritiserer, at Christiania ifølge Bygningsstyrelsen ikke lever op til reglerne, når folk flytter ind og ud af boliger i fristaden. Arkivfoto Foto: THOMAS WILMANN/POLFOTO

Christiania lever ikke op til forpligtigelserne i en kontrakt, som blev indgået med staten i 2011, skriver Jyllands-Posten.

Fristaden har ifølge Bygningsstyrelsen handlet lidt for frit i forhold til de strikse regler, der gælder, når et hus eller værelse bliver ledigt i området, og som skal sikre en åben og gennemskuelig boligtildeling.

- Bygningsstyrelsen vurderer, at fonden som udgangspunkt har haft vanskeligt ved at leve op til aftalens præmisser for tildeling af boliger på Christiania. Dette gælder både i forhold til annoncering af ledige boliger og dokumentation for afslag på boliger, skriver styrelsen ifølge Jyllands-Posten i dokumenter, som Folketingets ordførere modtog 30. januar.

I samme ombæring skriver Bygningsstyrelsen dog også, at "udviklingen går i en positiv retning".

Selvom det altså går den rigtige vej, kritiserer både Venstre og De Konservative, at christianitterne ikke lever fuldt op til kravene.

Kritikken kommer i forlængelse af, at det i sidste uge kom frem, at fonden bag Christiania har bedt om 100 procent statsgaranterede lån, da realkreditinstitutter har afvist at låne penge til fristaden. Pengene skal bruges på at renovere gamle bygninger.

Advokat Knud Foldschack, der udtaler sig på vegne af Fonden Fristaden Christiania, anklager politikerne for populisme og understreger, at han ikke har modtaget klager over boligtildelingen.

- Hvis nogen er utilfredse, skal de klage, siger han til Jyllands-Posten og oplyser, at Christiania "ligesom i det øvrige samfund lever op til aftalen i ni ud af 10 tilfælde".

Ifølge Socialdemokraternes gruppeformand, Leif Lahn Jensen, vil klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) sørge for at få løst problemet med tildelingen af boliger.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.