Chok: Så mange børster ikke tænder

Træthed, dovenhed og glemsomhed er de tre store syndere, når det kommer til mundhygiejne. En stor del af danskerne børster ikke dagligt.
Især unge og singler er dårlige til at børste tænderne to gange om dagen. Folk i parforhold er næsten dobbelt så gode til den daglige tandbørstning som singlerne.
Især unge og singler er dårlige til at børste tænderne to gange om dagen. Folk i parforhold er næsten dobbelt så gode til den daglige tandbørstning som singlerne. Foto: Colourbox/free

Springer du engang imellem tandbørstningen over, hvis du har travlt om morgenen eller er for træt om aftenen?

Så er du langt fra den eneste. Faktisk svarer hver femte i en undersøgelse af Voxmeter for Zendium, at de ikke altid børster tænder to gange om dagen. Hele 60 procent skipper aftenbørstningen, oftest fordi de er for trætte. Men det er en dum vane at springe børstningen over.

- Den vigtigste tandbørstning er den om aftenen, før man går i seng. Der er masser af madrester fra dagen og spytflowet er lavt, siger Lene Heilskov, klinisk konsulent i Zendium, til Newspaq.

Det betyder, at munden ikke selv holder sig så ren om natten, og det øger risikoen for huller i tænderne og tandkødsbetændelse.

De bedste 'børstere' er danskere over 60 år, hvor kun en ottendedel en gang imellem springer den daglige tandpasta over. De værste er de unge, hvor 58 procent ikke børster to gange om dagen. Også singler er slemme til at skippe skuringen af tænderne i forhold til folk, der lever i parforhold. Her ses næsten en halvering, hvor 38 procent singler springer over mod 22 procent af par-danskere.

- Som par er man lidt mere intime med hinanden, og en af de ting, der hører til at være tæt på andre mennesker, er at børste tænder. I et parhold støtter man mere hinanden i at huske det, siger tandlæge Ilse Margrethe Hessing-Olsen til Newspaq.

Selvom de fleste børste-forsømmelser skyldes træthed, svarer knap en tredjedel, at de er for dovne til at børste tænderne og 24 procent af danskerne glemmer det simpelthen i en travl hverdag. Både Ilse Margrethe Hessing-Olsen og Lene Heilskov har ét råd til de trætte, travle og dovne.

- Det handler om at få faste rutiner. Når du er på badeværelset for at tisse eller gå i bad, så børst også tænderne der, siger Lene Heilskov.

Hun tror, at mange glemmer børstningen, fordi de lige vil spise morgenmad først. Men ifølge hende er det meget bedre at børste tænderne, før du spiser, end helt at glemme det eller droppe det. Der går nemlig lidt tid efter børstningen, før bakterierne kan omdanne maden til syrer, og i den tid kan du nå at spise morgenmad.


Fakta: Sådan får du sundere tænder

- Spis sundt. Der skal stærke tænder til at spise grøntsager og kartofler, så på den måde træner du tænderne. Drik også meget vand, så du holder tænderne rene og munden frisk.

- Brug cirka to centimeter tandpasta, når du børster tænder - og børst to gange om dagen. Brug altid fluortandpasta, så nedsætter du risikoen for at få huller i tænderne.

- Børst tænderne i mindst to minutter hver gang i cirkelbevægelser, aldrig vandret eller lodret. Mærk efter med tungen, om tænderne føles glatte efter børstningen. Hvis ikke, er de ikke rene nok.

- Tandbørsten skal skiftes ud hver tredje måned, for en slidt tandbørste er ikke effektiv. Men selv en tandbørste kan ikke nå rundt i hele munden, så brug tandtråd eller tandstikkere mindst tre gange om ugen.

Kilde: Zendium

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.