Carsten forsvarer sit seniorjob: Ingen ansætter sådan nogle gamle fjolser som os

Kommuner og arbejdsgivere vil af med seniorjobordningen, der koster 1,3 milliard i år. Men for Carsten Wind og hans tre kolleger ville alternativet til seniorjob være et arbejdsliv, der sluttede med årevis på kontanthjælp.
Carsten Wind er en af fire landsbypedeller, der har over forsamlingshuse, klubhuse og lignende, som de
hjælper med at vedligeholde i Esbjerg Kommune.
Carsten Wind er en af fire landsbypedeller, der har over forsamlingshuse, klubhuse og lignende, som de hjælper med at vedligeholde i Esbjerg Kommune. Privat

I øjeblikket maler Carsten Wind og hans kolleger fodboldklubhuset i Tjæreborg. Et af de omkring 70 steder, de fire landsbypedeller vedligeholder for foreninger i Esbjerg Kommune.

Landbypedel-stillingerne er opfundet til seniorjobbere. En ordning, der giver ældre arbejdsløse en ret til ansættelse i kommunen de sidste fem år inden efterlønsalderen, hvis de falder ud af dagpengesystemet.

I dag er der over 3.500 seniorjobbere, og ordningen koster alene i år 1,3 milliard og fik i weekenden hård kritik af Dansk Arbejdsgiverforening og Kommunernes Landsforening, der vil have den afviklet.  

Det ville Carsten Wind være ked af.

- Hvis ikke der var seniorjob, var jeg endt mit arbejdsliv på bistandshjælp. Det ville jeg have haft det møgdårligt med. Jeg vil ikke ligge samfundet til last, og jeg vil gerne have kolleger og gøre nytte. Men ingen ansætter sådan nogle gamle fjolser som os. De vil have ung arbejdskraft, der kan det hele meget hurtigere, siger Carsten Wind.  

Måske kan man arbejde til man er 70 år, hvis man har haft et kontorjob hele livet. Men vi er jo slidt halvvejs ned
Carsten Wind, seniorjobber

Han og hans tre kolleger er omkring 60 år. Selv har han været gartner og sandblæser, og de andre var henholdsvis lastbilchauffør, montør og ansat i en fagforening.

- Måske kan man arbejde til man er 70 år, hvis man har haft et kontorjob hele livet. Men vi er jo slidt halvvejs ned, siger han.

Kørt ned af bakkende bil 

Oven i i de mange års hårdt fysisk arbejde blev Carsten Wind i 2012 bakket ned af en bil, da han var på vej hjem fra arbejde. Lægerne mente, at han aldrig kom til at gå igen, men han kæmpede med genoptræningen og var på sygedagpenge halvandet år.  

- Men når man er væk så længe, er der jo ikke længere noget job at komme tilbage til. Så fik jeg understøttelse i to år, til jeg røg ud af det system, og så var der bistand tilbage, hvis jeg ikke havde kunnet få seniorjob, siger han.

Da ordningen blev vedtaget i 2008, forventede man at 1.500 ville bruge den, mod de over 3.5000 det er i dag. Men Carsten Wind undrer sig faktisk modsat over, at der ikke er flere, for der er mange ældre i samme håbløse situation.

- Men man kan jo kun få seniorjob, hvis man er med i efterlønsordningen. Så alle dem, der hævede deres efterlønspenge, de står jo i et morads, siger han.

"Næsten umuligt at få fleksjob og førtidspension"

I de to år på dagpenge søgte han med egne ord ”masser af job”. Men uden held.

- Jeg har været til rigtigt mange jobsamtaler. Der opdagede arbejdsgiverne, hvor skadet og gammel, jeg er, og at jeg ikke kan påtage mig alle opgaver. Bare det med at komme ned på knæ og lægge brosten er helt slut for mig. Så tager de en yngre. Arbejdsgiverne har ikke blødsødenhed, siger han.

Jeg tror, 99 procent af alle mennesker gerne vil arbejde, hvis man får et job, man kan klare
Carsten Wind, seniorjobber

Halvdelen af hans krop er med hans egne ord ”smadret” efter ulykken, og han burde have haft en form for skånejob, mener han, for han kan realistisk set ikke klare arbejdet som hverken gartner eller sandblæser længere.

- Men det er næsten umuligt at få fleksjob og førtidspension. Jeg havde heller ikke lyst til pension. Jeg tror at 99 procent af alle mennesker gerne vil arbejde, hvis man får et job, man kan klare. Det kan jeg også se på de kontanthjælpsmodtagere, der kommer ud og arbejder sammen med os ind i mellem, siger han.

"Sammen kan vi alt"

Carsten Wind ville have været nødt til at sælge sin bil og sin lille båd for at få ret til kontanthjælp.

- De penge havde ikke rakt ret langt, hvis jeg skulle leve for dem, og at sejle er min lidenskab. Men jeg havde da tænkt, det kunne ende sådan - at båden skulle sælges, siger han.  

Seniorjobberne får almindelig løn efter overenskomsten for deres arbejdsområde, men må ikke tage arbejde fra de ansatte i kommunen, eller opgaver, som private virksomheder kunne have fået.

Men arbejdet for de mange frivillige og foreninger giver mening, siger han. Og selvom de fire mænd har skavanker og en anden arbejdsbaggrund end pedel, klarer de en lang række opgaver.

- Vi kan alle sammen sammen en masse og sammen kan vi alt, siger Carsten Wind.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.