Ældreformand: Uhyrligt, hvor dårligt vi behandler de svageste

Nyvalgt formand for Faglige Seniorer mener ikke, at vi kan kalde os et velfærdssamfund, når vi indfører et kontanthjælpsloft, der sender folk på fattiggården
Ole Ibsen afløser Lillian Knudsen som ny formand for 180.000 medlemmer af LO-fagbevægelsens organisation 'Faglige Seniorer'.
Ole Ibsen afløser Lillian Knudsen som ny formand for 180.000 medlemmer af LO-fagbevægelsens organisation 'Faglige Seniorer'. Foto: Lise Thorsen.

Ole Ibsen, 69 år og pensionist.

Det lyder ret anonymt. Men tag ikke fejl. Ole Ibsen er netop blevet valgt som ny landsformand for foreningen Faglige Seniorer. Han overtager formandsposten efter forhenværende formand for Kvindeligt Arbejderforbund, Lillian Knudsen.

Og Ole Ibsen har tænkt sig at bruge sin nyvalgte position til at kæfte op for at får skabt mere tryghed for både Danmarks pensionister samt for kontanthjælpsmodtagere og andre af samfundets svageste.

- Nu har statsminister Lars Løkke Rasmussen lige droppet 2025-planen, men det fjerner jo ikke utrygheden hos de ældre. Finansloven for næste år skal nu forhandles på plads, og der skal vi have ændret mange ting, hvis pensionisterne skal have genskabt tilliden og trygheden til Løkke, siger Ole Ibsen.

Nej tak til Løkkes boligplaner 

Formanden for LO-fagbevægelsens fælles organisation for seniorklubber, Faglige Seniorer, pointerer, at mange ældre har været utrygge i forbindelse med regeringens planer om at skære i boligydelsen til ældre. 

- Økonomisk tryghed er helt fundamentalt for ældre mennesker, men desværre føler mange sig utrygge for øjeblikket. Derfor skal vi have regeringen til at pille alle planer om beskæringer i boligtilskud og boligydelser til ældre af bordet. Og jo før, jo bedre, siger han og fremhæver, at besparelser på boligydelser til pensionister stadig er en del af finanslovsforslaget.  

I de næste tre år, hvor Ole Ibsen skal stå i spidsen for Faglige Seniorer, vil han gøre det til sin mærkesag at skabe ro og tryghed omkring ældrepolitikken samt kæmpe for muligheden for, at Danmarks lille million folkepensionister alle kan have et godt og værdigt ældreliv.

Tudetosset at hæve pensionsalder 

Men Ole Ibsen har også tænkt sig at blande sig i samfundsdebatten generelt.

- Det er jo ikke bare os ældre, der oplever utryghed. Tag for eksempel Lars Løkkes forslag om højere pensionsalder. For at sige det på almindelig dansk, er det tudetosset at foreslå, at vi skal hæve pensionsalderen, mener han.

 Ole Ibsen noterer, at der år for år skæres på Arbejdstilsynet og slækkes på arbejdsmiljøet rundt omkring. 

- Det er jo en helt forkert vej at gå. Hvis folk skal holde længere tid på arbejdsmarkedet, må der stilles større krav til et godt arbejdsmiljø for at undgå nedslidning, siger han.

Uhyrligt kontanthjælpsloft   

Ole Ibsen håber at kunne bruge sin formandskasket til at få en frugtbar dialog med de politikere, der træffer beslutningerne på Christiansborg.

Personligt ser han også gerne et folketingsvalg snarest muligt.  

- Vi har en ledelse på Christiansborg, der i den grad er handlingslammet. Det vil være godt at befolkningen kan tage stilling ved et valg, så vi kan komme en anden vej. De svageste i samfundet lader vi i stikken. Det er så uhyrligt, hvad der foregår for øjeblikket overfor de svageste med blandt andet kontanthjælpsloftet, siger han.

Ole Ibsen ryster på hovedet over, at kontanthjælpsloftet betyder, at folk uden mange penge anvises til at bo i akutboliger.

- Det næste bliver vel at spærre de svageste inde bag pigtråd eller på fattiggårde. Akutboligerne er jo en slags fattiggårde i dag. Efterhånden synes jeg ikke, at vi overfor samfundets svageste kan kalde os for et velfærdssamfund. Ikke når man udsættes for det, man udsættes for i dag, siger Ole Ibsen. 

Den nye formand har tidligere været ansat i Dansk Metal. Ny næstformand i Faglige Seniorer er Villy Nielsen far Serviceforbundet. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.