Bupl: Kommuner sender vuggestuebørn i børnehave for at spare

Flere kommuner sender vuggestuebørn i børnehave. Det er en farlig spareøvelse, kritiserer pædagogerne.
Som de eneste to kommuner sender Brøndby og Randers vuggestuebørnene i børnehave som to år og otte måneder, mens 10 kommuner gør det, når børnene er to år og ni måneder.
Som de eneste to kommuner sender Brøndby og Randers vuggestuebørnene i børnehave som to år og otte måneder, mens 10 kommuner gør det, når børnene er to år og ni måneder. Foto: Scanpix/arkiv

To år og otte måneder. Så gamle er flere vuggestuebørn, når de bliver rykket op i børnehaven. Og det er alt for tidligt, lyder advarslen fra pædagogernes fagforening, Bupl.

Ifølge en undersøgelse foretaget af netop Bupl er der siden 2008 sket en tredobling af antallet af kommuner, hvor børnene bliver rykket op i børnehaven tidligere. Det skriver TV 2.

Således bliver børn sendt i børnehave, når de stadig er under tre år, i 39 af landets 98 kommuner. I 2008 gjaldt det kun for 12 kommuner. Og ifølge Bupls undersøgelse vil der komme to kommuner mere på listen næste år.

I børnehaven er der færre pædagoger end i vuggestuen, og det får pædagogerne til at advare mod udviklingen.

- Når du kommer i børnehave, når du er to år og ni måneder, så skal du altså kunne en hel masse andre ting, end du skal kunne i en vuggestue, og der er færre pædagoger til at tage sig af dig. Så det har enormt store konsekvenser, siger Marianne Gilbert Nielsen, formand for Bupl i Aarhus, til TV 2 Østjylland.

Pædagogerne anklager samtidig kommunerne for at bruge den tidligere flytning fra vuggestue til børnehave som en spareøvelse.

Som de eneste to kommuner sender Brøndby og Randers vuggestuebørnene i børnehave som to år og otte måneder, mens 10 kommuner gør det, når børnene er to år og ni måneder.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.