Bossens barske besked til kræftramt: Nej, du kan ikke få sygemelding

Ninna Nielsen må bruge sin barsel på at være i kræftbehandling.
Ninna Nielsen med sin lille familie: Kæresten Leon og datteren Astrid, som hun fødte i maj.
Ninna Nielsen med sin lille familie: Kæresten Leon og datteren Astrid, som hun fødte i maj. Foto: Privat

Hun gik fra at være lykkelig nybagt mor til pludseligt at have en dødstrussel hængende over hovedet.

Sådan var den grumme virkelighed for 33-årige Ninna Nielsen fra Skanderborg.

I maj fødte hun datteren Astrid.

I august fik hun konstateret brystkræft. Der var risiko for, at canceren havde spredt sig til leveren. Var det tilfældet, kunne det koste hende livet, lød lægens hårde dom.

Lykkeligvis viste det sig, at leveren ikke var ramt. Den nybagte mor begyndte i kemoterapi og det går heldigvis i den rigtige retning.

Men der kom flere dårlige nyheder.

Ninna Nielsen ringede til sin arbejdsplads gennem 14 år, bageriet Medaljon i Horsens, for at sygemelde sig. Chefen afviste det. Du er allerede på barsel, lød argumentet.

- Hun sagde, at de havde haft kontakt til deres advokat, og jeg kunne ikke bare sygemeldes. Jeg tænkte, at det kunne da ikke passe, fortæller Ninna Nielsen til Horsens Folkeblad.

Den bageruddannede Ninna Nielsen siger til tv2.dk, at hendes hospitalslæge ellers havde anbefalet, hun fik en sygemelding fra 1. september og gemte resten af barslen. Behandlingsforløbet med kemo er en hård nyser, lød det fra lægen. Der var brug for sygemeldingen.

Også hendes fagforening NNF og Skanderborg Kommune bakkede op om en sygemelding.

Men bager-bossen stod på sit - og har faktisk loven på sin side. Under barsel er det op til arbejdsgiveren, om denne vil acceptere en sygemelding.

Så nu bruger Ninna Nielsen sin barsel på at være syg som følge af kemobehandlingen.

Ninna Nielsens veninde fik lørdag nok og skrev en harmdirrende update på Facebook om sagen. Den er blevet delt tusindvis af gange og er nået frem til medierne. 

Ninna Nielsens chef, Lone Larsen, har bedt firmaets advokat, Jens Glavind, udtale sig om sagen.

- Udefra kan jeg sagtens se, det ser meget forkert ud. Men Medaljon havde overgivet sagen til Dansk Erhverv, der sagde, at man ikke kan sygemelde en medarbejder under barsel. Hvad skulle de have gjort, spørger advokat Jens Glavind ifølge tv2.dk.

I Ninna Nielsens fagforening NNF Fødevareforbundet siger forhandlingssekretær Flemming Mogensen til tv2.dk, at han aldrig oplevet en lignende sag. 

- Det er uden for min fatteevne, at man kan finde argumenter, der gør det fornuftigt at afvise en sygemelding for kræft, siger han blandt andet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.