Tandlæge til stressramt ansat: Mød på arbejde - eller du har sagt op!

Arbejdsgiverens fremgangsmåde gik ikke i sag om stressramt medarbejder. Det har Afskedigelsesnævnet afgjort.
En tandklinikassistent, der var sygemeldt med stress,fik besked på at møde på arbejde. Ellers tolkede han det sådan, at hun havde sagt op.
En tandklinikassistent, der var sygemeldt med stress,fik besked på at møde på arbejde. Ellers tolkede han det sådan, at hun havde sagt op. Foto: Ulrik Bang/Scanpix

Selv om en sygemelding på grund af stress trækker ud, kan en arbejdsgiver ikke slippe af sted med at meddele den sygemeldte medarbejder, at hun skal møde på arbejde. Ellers vil han tolke det sådan, at hun har sagt sit arbejde op og stoppe lønudbetalingen.

Det har Afskedigelsesnævnet afgjort i en sag fra Nordvestsjælland, hvor tandlægen nu skal betale den sygemeldte tandklinikassistent fem måneders løn, eller nærmere bestemt 172.000 kroner. 

Tandlæger på vildspor

På grund af mange års ansættelse havde klinikassistenten en opsigelsesperiode på seks måneder, men den ene måneds løn var allerede udbetalt i den måned, som tandlægen i første omgang havde tolket som opsigelsesperiode i forbindelse med medarbejderens egen opsigelse.

Men Afskedigelsesnævnet slår fast, at det var tandlægen, der bortviste tandklinikassistenten, da han stoppede med at udbetale løn. Ikke medarbejderen, der sagde op.

Jurist og faglig konsulent i HK/Privat Monica J. Hovgaard, der har repræsenteret klinikassistenten er tilfreds med afgørelsen.

Hun undrer sig over, at tandlægen og Tandlægeforeningen ikke i tide fandt ud af, at de var på vildspor, så sagen kunne være løst gennem forhandlinger.    

- Der har tidligere været afgørelser af samme art, men retspraksis er endnu ikke gået op for arbejdsgiverne, og vi har svært ved at få dem til at rette ind. Derfor er det godt endnu en gang at få slået fast, at man ikke kan tale om egenopsigelse i den slags sager, siger Monica J. Hovgaard.

Kommunen: Find et andet arbejde

Klinikassistenten havde været sygemeldt i fire måneder, da hun blev ’sagt op’. Sygemeldingen blev forlænget af flere omgange efter samråd med blandt andet læge og kommune, og det fik tandlægen besked om hver gang.

Men sagen spidsede til, da kommunen meddelte arbejdsgiveren, at de ville stoppe med at refundere sygedagpenge til virksomheden. Det var derefter, at tandlægen krævede, at medarbejderen mødte på arbejde tre dage efter.

Baggrunden for kommunens beslutning om at stoppe refusionen af sygedagpenge var en vurdering af, at tandklinikassistentens stressnedbrud skyldtes et dårligt arbejdsklima på hendes arbejdsplads, men at hun ville være i stand til at søge et arbejde på det øvrige arbejdsmarked.

Sygemeldte har ret til løn

Men sådan hænger det ikke sammen ifølge Monica J. Hovgaard. Hun peger på, at klinikassistenten var sygemeldt over for sin arbejdsgiver, uanset om kommunen vurderer, at hun er raskmeldt i forhold til det øvrige arbejdsmarked.

- Hvis du er sygemeldt og i et behandlingsforløb med henblik på at vende tilbage på arbejdet, skal du selvfølgelig have din løn, da du har lovligt forfald. Det følger af funktionærloven. Arbejdsgivere kan ikke bare opfatte en fortsat sygemelding og et ophør af sygedagpengerefusion som om, den ansatte selv opsiger sin stilling. Den går ikke, understreger hun.   

Tandlægeforeningen har ikke nogen kommentarer til Afskedigelsesnævnets afgørelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.