Børster du tænder godt nok? Så længe skal du børste

1460 minutter. Det er så lang tid, du hver eneste år skal bruge på at børste tænder, hvis du vil sikre dig en optimal tandhygiejne.
Du kan godt begynde at finde stopuret frem, når bisserne skal børstes. Det er nemlig ikke ligegyldigt for tandhygiejnen, hvor lang tid, du dagligt bruger på at børste tænder.
Du kan godt begynde at finde stopuret frem, når bisserne skal børstes. Det er nemlig ikke ligegyldigt for tandhygiejnen, hvor lang tid, du dagligt bruger på at børste tænder. Foto: Colourbox/free

Hvis du har svært ved at huske sangen "I en lille båd, der gynger" af Flemming "Bamse" Jørgensen, så er det måske nu, du skal få i hvert fald omkvædet genopfrisket.

Det passer nemlig med, at du skal kunne nå at nynne sangens omkvæd fire gange, før du kan være sikker på, at dine tænder er rene, og du kan lægge tandbørsten fra dig.

Oversat til minutter betyder det, at du skal børste tænder to minutter ad gangen, og det skal du gøre to gange om dagen. Sådan lyder anbefalingen i hvert fald fra Tandlægeforeningen.

- To minutter lyder ikke af ret meget, men man kan prøve at tage tid, for så er det faktisk længere tid, end man tror, fortæller formand for Tandlægeforeningen Freddie Sloth-Lisbjerg.

Han mener, at mange har svært ved at opfylde anbefalingen om de to minutter, fordi vi typisk børster tænder, når vi er på vej ud ad døren eller på vej i seng.

Derfor anbefaler han, at man ikke nødvendigvis børster tænder foran spejlet, hvor det typisk er lidt kedeligt, men i stedet sætter sig til at se fjernsyn, høre musik eller radio.

The Independent har regnet ud, at cirka 1896 timer i hvert eneste menneskeliv bør forløbe med en tandbørste i munden, men undersøgelser viser, at vi kun bruger omkring den halve tid.

Konsekvensen, ved ikke at børste tænderne grundigt nok, er, at bakterierne ikke bliver børstet væk og i stedet får lov til at gro. Typisk nede langs tandkødsranden.

Disse bakterier kan både resultere i dårlig ånde, misfarvning, huller og parodontose, siger dr. Payal Sharma Birch til The Independent.

Samtidig er der også økonomiske fordele ved at børste tænderne i den anbefalede tid, understreger Freddie Sloth-Lisbjerg.

- Det er faktisk muligt at børste begyndende huller væk, og så sparer man jo altså en del på tandlægeregningen.

Det kræver dog også, at man bruger den rigtige tandbørsteteknik og kommer hele munden rundt med en tandpasta, der indeholder fluor. Fluor er nemlig altafgørende, hvis man skal forebygge huller, fastslår han.

 

Fem typiske fejl med tandbørsten
  • Du børster ikke længe nok. Tænderne skal børstes i to minutter to gange om dagen.
  • Du børster tænder efter at have indtaget noget syreholdigt. Det kan skade emaljen.
  • Du skyller munden efter tandbørstning. På den måde får tandpastaens fluor ikke tid til at nedbryde huller.
  • Du børster for hårdt. Du slider tænderne, hvis du skurer dem med tandbørsten.
  • Du bruger en for hård tandbørste. Alle bør bruge en blød/soft tandbørste for at undgå slibeskader.

 

Kilde: Tandlægeforeningen

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.