Arbejdsgivere: Ligelønsproblemet er overdrevet

LO ser omvendt ligeløns-spørgsmålet som en stor udfordring.
- Vi ser det som en stor udfordring, og det vidner om, at vi endnu ikke har ligestilling på arbejdsmarkedet. Det er forskellen en meget præcis indikator på, siger LO-næstformand Nanna Højlund.
- Vi ser det som en stor udfordring, og det vidner om, at vi endnu ikke har ligestilling på arbejdsmarkedet. Det er forskellen en meget præcis indikator på, siger LO-næstformand Nanna Højlund. Foto: Scanpix/arkiv

Antallet af klager viser, at ligeløn ikke er så stort et problem, som det nogle gange bliver fremstillet som. 

Det mener landets arbejdsgivere, der er organiseret i DA (Dansk Arbejdsgiverforening), skriver Finans.dk.

Siden 2000 har der blot været rejst 37 sager i Ligebehandlingsnævnet, der behandler sager om forskelsbehandling. Det viser en gennemgang, som advokatselskabet Iuno har lavet for Finans.

Ud af de 37 har klagerne fået medhold i 17 af sagerne.

I tillæg til de sager har det siden 2010 været en del af LO og DA's overenskomster, at man kan rejse sager i regi af de aftaler, hvis man som følge af sit køn bliver snydt i løn. Indtil nu har der ikke været nogle sager.

Dansk Arbejdsgiverforening kan kun tolke de to tal på én måde - ligelønsproblemet er ikke så stort, som det bliver udråbt til.

- For os at se er problemet talt op til at være meget stort, men når man ser på antallet af sager, er der meget få, siger underdirektør i DA Steen Müntzberg til Finans.

Generelt set ligger mænds løn knap 20 procent over kvinders, og når man skræller faktorer som uddannelse, jobtype mv. fra, er der stadig en forskel på cirka 4-7 procent, som ikke umiddelbart kan forklares.

I LO ser man noget anderledes på ligeløns-spørgsmålet, uanset hvad tallene fra nævnet viser.

- Vi ser det som en stor udfordring, og det vidner om, at vi endnu ikke har ligestilling på arbejdsmarkedet. Det er forskellen en meget præcis indikator på, siger næstformand Nanna Højlund til Finans. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.