Kvinder får mindre løn: Så stor er forskellen

Med den nuværende udvikling vil der stadig gå 111 år, før mænd og kvinder får samme løn for det samme arbejde.
Udviklingen mod ligeløn er nærmest gået i stå. Arkivbillede fra demonstration for ligeløn i sundhedsvæsenet i 2008.
Udviklingen mod ligeløn er nærmest gået i stå. Arkivbillede fra demonstration for ligeløn i sundhedsvæsenet i 2008. Foto: Arkiv/Scanpix

Mænd og kvinder får ikke ens betaling for at udføre det samme stykke arbejde. Og med den nuværende udvikling vil der gå 111 år, før der er ligeløn, skriver Berlingske.

En rundspørge, som Berlingske har foretaget hos en række større fagforeninger, hvor medlemmerne har individuelle lønforhandlinger, viser en forskel på mellem ca. fire og otte procent i løn. Forskellen kan ikke forklares ud fra kvalifikationer eller arbejdsopgaver, men kun ud fra køn.

Det er Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, som har regnet ud, at der vil gå 111 år, før vi har ligeløn, hvis ikke der sker noget.

- Vi har ikke magtet at gøre noget ved lønforskellen. Den vil ikke se ret meget anderledes ud, hvis ikke der sker nogle markante forandringer, siger afdelingsleder i SFI Lisbeth Pedersen til Berlingske.

S og EL: Et politisk problem

Socialdemokraterne og Enhedslisten afviser, at det er et problem, som kvinderne selv skal løse i deres lønforhandlinger.

- Jeg har ikke tænkt mig at vente over 100 år på, at den ene halvdel af befolkningen ikke skal diskrimineres. Det kalder på politisk handling og lederskab, at vi fra Christiansborg aktivt gør noget for at komme lønforskellen til livs, siger Socialdemokraternes ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff til Berlingske Nyhedsbureau.

Enhedslistens ligestillingsordfører, Pernille Skipper, vil også have fagforeninger og arbejdsgivere på banen.

- Hvis man tænker, det er kvinden selv, der skal løse det ved individuelle lønforhandlinger, så bliver problemet med ligeløn aldrig løst. Vi skal holde fokus og blive ved med at have kønsopdelte lønstatistikker, fagforeningerne skal tage ansvar og arbejdsgiverne skal tage det alvorligt, siger hun til Ritzau.

Overraskede arbejdsgivere

Dansk Arbejdsgiverforening erkender, at det er arbejdsgivernes ansvar, at kvinder ikke bliver diskrimineret. Chefkonsulent Lise Bardenfleth er overrasket over, at udviklingen næsten er gået i stå.

- Det er arbejdsgivernes fulde ansvar at skabe ligeløn, hvis mænd og kvinder er lige kvalificeret og gør det lige godt. Jeg havde faktisk forestillet mig, at udviklingen ville have peget den anden retning, netop fordi at der er flere initiativer i gang, og at stadigt flere kvinder får en højere uddannelse og indtager højere stillinger, siger Lise Bardenfleth til Berlingske.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.