Android-telefoner angribes: Det kan du gøre

Nye tal fra antivirusproducenten Bitdefender viser, at mange danskere hver uge rammes af hackerangreb på android-telefonen.
Du skal passe meget på med, hvad du downloader af programmer til din android-telefon.
Du skal passe meget på med, hvad du downloader af programmer til din android-telefon. Foto: Colourbox/free

Har du nogensinde prøvet, at hverken hjem-knappen, tilbage-knappen eller tænd/sluk-knappen fungerer på din android-smartphone, og du samtidig opkræves betaling for at få låst funktionerne op igen?

Så er du ikke alene. Ny forskning fra antivirusproducenten Bitdefender viser nemlig, at 100 danske android-brugere alene i sidste uge blev inficeret med såkaldt ramsomware.

Hackere har gjort det til en god forretning at tjene penge på, at folk ikke kan bruge deres telefoner, og der findes ikke et antivirusprogram, som kan holde ramsomware helt ude.

Selvom det er umuligt at sikre sig fuldstændig mod disse angreb, så foreslår sikkerhedseksperten hos Bitdefender, Bo Skeel, at man alligevel tager visse forholdsregler.

- Man skal passe på, når man browser rundt på nettet på sin telefon, for her kan hackerne komme ind - også selvom man ikke engang downloader noget, siger Bo Skeel.

Han fortæller også, at Bitdefender, som siden 2014 har varetaget den danske stats it-sikkerhed, forsøger at overvåge nye programmer i Google Play, hvor man som android-bruger henter apps.

Og brugerne bør holde sig til at bruge netop Google Play, fortæller mobilekspert fra hjemmesiden meremobil.dk, John G. Pedersen.

- Generelt skal man lade være med at downloade alle mulige mærkelige programmer og applikationer, som ikke ligger i Google Play.

- På android-telefoner er der en mulighed for, at man kan downloade filer uden for Google Play via såkaldte AGK-filer, men det skal man i allerhøjeste grad lade være med, da det kan kompromittere sikkerheden, siger John G. Pedersen.

Bo Skeel mener også, at folk bør downloade et virusprogram til sin telefon, så man på den måde gør vejen for hackerne sværere, selvom man ikke er 100 procent sikret.

- Det nytter ikke noget at stikke hovedet i jorden som en struds og tro, at det ikke sker for mig. Man er nødt til at have en eller andet sikkerhedssoftware på telefonen.

- Vi har blandt andet lavet et softwareprogram ved navn Bitdefender Security, der ligger gratis tilgængeligt i Google Play, og som kan være en mulighed, siger han.

Bitdefender foreslår også, at man kigger efter, om værktøjet Android Data Bridge (ADB) er aktiveret. Så er det nemlig en mulighed at afinstallere det ulovlige program ved hjælp af værktøjet, hvis uheldet er ude.

Hvis smartphonen understøtter muligheden for, at man kan genstarte enheden i fejlsikret tilstand, så er det også en mulighed. Denne tilstand vil forhindre malwaren i at fungere et kort stykke tid, hvorefter man kan afinstallere det manuelt.

Til gengæld fortæller Bo Skeel, at man kan risikere at måtte se den barske virkelighed i øjnene, hvis ikke man har taget sine forholdsregler.

- Er skaden sket, så er der desværre ikke meget at gøre. Så må man gøre op med sig selv, om man vil betale prisen eller ej, og prisen for en privatperson er omkring 200 dollar, hvilket svarer til 1350 danske kroner, siger Bo Skeel.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.