Analyse: Løkke og co. har været gode for Nordsjælland

Flere af regeringens politiske tiltag har ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd haft geografisk skæve konsekvenser.
Det er i høj grad Nordsjælland, som har vundet noget det første år med Løkke-regeringen. Det konkluderer en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Det er i høj grad Nordsjælland, som har vundet noget det første år med Løkke-regeringen. Det konkluderer en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Foto: Asger Ladefoged/Scanpix

Efter folketingsvalget for snart et år siden lovede regeringen at skabe mere balance mellem land og by.

Men en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) konkluderer nu, at store dele af den førte politik er kommer borgerne i de rige nordsjællandske kommuner til gode.

Det skriver Ugebrevet A4.

- Regeringens løfte om at gøre noget for landdistrikterne er mere ord end handling. Man kan godt få øje på nogle politiske initiativer, men det man har gennemført trækker den anden vej, siger direktør i AE Lars Andersen.

Ifølge analysen, kan specielt omprioriteringsbidraget, der hvert år frem til 2019 tager en procent af kommunernes budgetter, få udflytningen af statslige arbejdspladser til at virke som en bagatel.

Vælger regeringen og dets forligsparter ikke at tilbageføre midler til kommunerne i 2018 og 2019, vil kun to kommuner have flere offentlige arbejdspladser på grund af udflytningen.

Også fastfrysningen af grundskylden giver den største gevinst til nordsjællænderne: I Lyngby-Taarbæk betyder fastfrysningen af grundskylden eksempelvis, at en husejer i gennemsnit sparer 1.690 kroner om året, mens det i Tønder er 30 kroner.

S: V sætter turbo på skævvridning

Analysens konklusioner vidner ifølge Socialdemokratiets landdistrikts- og ø-ordfører, Magnus Heunicke, om, at regeringen gør ondt værre.

- Vi har en regering, som ikke bare sidder på hænderne, men aktivt i sin fordelingspolitik har sat turbo på den skævvridning, som vi har sloges mod i lang tid, siger den forhenværende minister.

Men regeringspartiet er slet ikke enig i kritikken.

- Det, som borgerne i landdistrikterne kan se, er, at regeringen er kommet med 120 initiativer, hvor den tidligere regering ikke kom med ét eneste reelt forslag, siger landdistrikts- og ø-ordfører for Venstre, Thomas Danielsen.

Han hæfter sig blandt andet ved liberaliseringen af planloven, afskaffelse af NOx-afgiften og landbrugspakken som tiltag, der vil styrke udviklingen i landdistrikterne.

Heller ikke finansordfører for Dansk Folkeparti René Christensen kan se problemer ved de tiltag, de har lagt stemmer til.

Han peger blandt andet på værdighedsmilliarden, som skal sikre bedre service til ældre i kommunerne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.