Alliance af offentligt ansatte revser ny kommunalaftale: Koster fyringer og velfærd

Selvom omprioriteringsbidraget er blevet skrottet, vil den nye aftale mellem regeringen og kommunerne stadig koste velfærd og fyringer, lyder det fra initiativet VelfærdsallianceDK.
I maj gik tusindvis af offentligt ansatte på gaden i protest mod omprioriteringsbidraget. Og de offentligt ansatte vil demontrere igen den 15. september, lyder det fra initiativet VelfærdsallianceDK.
I maj gik tusindvis af offentligt ansatte på gaden i protest mod omprioriteringsbidraget. Og de offentligt ansatte vil demontrere igen den 15. september, lyder det fra initiativet VelfærdsallianceDK. Foto: Henning Bagger/Scanpix/arkiv

Det meget omdiskuterede omprioriteringsbidrag blev fredag lagt i graven, da regeringen og kommunerne fredag blev enige om en aftale om kommunernes økonomi.

Omprioriteringsbidraget fik i maj tusindvis af offentligt ansatte til at gå på gaderne i 74 byer landet over i demonstrationer arrangeret af initiativet VelfærdsallianceDK.

Og selvom det forhadte omprioriteringsbidrag nu bliver skrottet, er talsperson for Velfærdsalliancen og næstformand i LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger, Jan Hoby langt fra begejstret for den nye aftale.

Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) er nemlig blevet enige om at erstatte omprioriteringsbidraget med at såkaldt moderniserings- og effektiviseringsprogram. Det betyder, at kommunerne årligt skal aflevere én milliard kroner til regeringen. Pengene skal findes ved at effektivisere i landets 98 kommuner.

- Kært barn har mange navne. Omprioriteringsbidraget er fjernet i 2018, men det består i 2017 og vi får fortsat massive besparelser, siger Jan Hoby.

Får alvorlige konsekvenser

Han er derfor ikke i tvivl om, at aftalen vil få alvorlige konsekvenser.

- Det vil betyde fyringer, ringere velfærd, ringere service og dårligere administration. Og det vil også betyde at sygefraværet vil stige, og arbejdsmiljøet vil komme endnu mere i bund, siger Jan Hoby.

Og det er noget, som både ansatte og borgere i kommunerne vil kunne mærke.

- Man skal virkelig have hovedet oppe et vist sted, hvis man tror, at det ikke kommer til at betyde færre pædagoger, færre skolelærere, færre HK'ere og færre i sundhedsplejen, siger Jan Hoby.

Kommunalt selvstyre - og hvad så?

Hos KL lagde man efter aftalen væk på, at selvom der ikke bliver tilført flere penge til kommunerne, så er aftalen en sejr for det kommunale selvstyre.

-  Bolden er spillet tilbage til kommunalbestyrelserne. Ikke at der er blevet flere penge, men man kan prioritere i den enkelte kommune, sagde KL-formand Martin Damm til Ritzau fredag aften.

Men det giver Jan Hoby ikke meget for.

- Borgerne og de kommunalt ansatte er ligeglade med, om nedskæringerne kommer fra regeringen eller kommunen, siger han.

Han lover derfor, at der vil blive lagt i kakkelovnen til at varmt efterår, når VelfærdsallincenDK igen til september lægger op til store demonstrationer landet over.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.