Alliance af offentligt ansatte revser ny kommunalaftale: Koster fyringer og velfærd
Selvom omprioriteringsbidraget er blevet skrottet, vil den nye aftale mellem regeringen og kommunerne stadig koste velfærd og fyringer, lyder det fra initiativet VelfærdsallianceDK.
Af Freja Thorbech
MERE
I maj gik tusindvis af offentligt ansatte på gaden i protest mod omprioriteringsbidraget. Og de offentligt ansatte vil demontrere igen den 15. september, lyder det fra initiativet VelfærdsallianceDK.
I maj gik tusindvis af offentligt ansatte på gaden i protest mod omprioriteringsbidraget. Og de offentligt ansatte vil demontrere igen den 15. september, lyder det fra initiativet VelfærdsallianceDK. Foto: Henning Bagger/Scanpix/arkiv


Det meget omdiskuterede omprioriteringsbidrag blev fredag lagt i graven, da regeringen og kommunerne fredag blev enige om en aftale om kommunernes økonomi.

Omprioriteringsbidraget fik i maj tusindvis af offentligt ansatte til at gå på gaderne i 74 byer landet over i demonstrationer arrangeret af initiativet VelfærdsallianceDK.

Og selvom det forhadte omprioriteringsbidrag nu bliver skrottet, er talsperson for Velfærdsalliancen og næstformand i LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger, Jan Hoby langt fra begejstret for den nye aftale.

Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) er nemlig blevet enige om at erstatte omprioriteringsbidraget med at såkaldt moderniserings- og effektiviseringsprogram. Det betyder, at kommunerne årligt skal aflevere én milliard kroner til regeringen. Pengene skal findes ved at effektivisere i landets 98 kommuner.

- Kært barn har mange navne. Omprioriteringsbidraget er fjernet i 2018, men det består i 2017 og vi får fortsat massive besparelser, siger Jan Hoby.

Får alvorlige konsekvenser

Han er derfor ikke i tvivl om, at aftalen vil få alvorlige konsekvenser.

- Det vil betyde fyringer, ringere velfærd, ringere service og dårligere administration. Og det vil også betyde at sygefraværet vil stige, og arbejdsmiljøet vil komme endnu mere i bund, siger Jan Hoby.

Og det er noget, som både ansatte og borgere i kommunerne vil kunne mærke.

- Man skal virkelig have hovedet oppe et vist sted, hvis man tror, at det ikke kommer til at betyde færre pædagoger, færre skolelærere, færre HK'ere og færre i sundhedsplejen, siger Jan Hoby.

Kommunalt selvstyre - og hvad så?

Hos KL lagde man efter aftalen væk på, at selvom der ikke bliver tilført flere penge til kommunerne, så er aftalen en sejr for det kommunale selvstyre.

-  Bolden er spillet tilbage til kommunalbestyrelserne. Ikke at der er blevet flere penge, men man kan prioritere i den enkelte kommune, sagde KL-formand Martin Damm til Ritzau fredag aften.

Men det giver Jan Hoby ikke meget for.

- Borgerne og de kommunalt ansatte er ligeglade med, om nedskæringerne kommer fra regeringen eller kommunen, siger han.

Han lover derfor, at der vil blive lagt i kakkelovnen til at varmt efterår, når VelfærdsallincenDK igen til september lægger op til store demonstrationer landet over.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.