Protester mod besparelser og fyringer i 41 kommuner

Nej til millionbesparelser og massefyringer lyder parolen, når ansatte og andre borgere torsdag går på gaden mod velfærdsnedskæringer over hele landet.
Der er varslet strålende sol til de mange ansatte og brugere, der i dag går på gaden mod nedskæringer i landets kommuner. Her fra en tidligere protest i København mod besparelser på børneområdet.
Der er varslet strålende sol til de mange ansatte og brugere, der i dag går på gaden mod nedskæringer i landets kommuner. Her fra en tidligere protest i København mod besparelser på børneområdet. Arkivfoto: Sara Gangsted/Scanpix

Fra Brønderslev til Bornholm: Torsdag går offentligt ansatte og andre borgere på gaden i 41 kommuner landet over for at sige fra overfor nedskæringer på velfærden.

- Nogle går i demonstrationstog, andre deler flyers ud eller laver andre happenings. Fælles for os alle sammen er, at vi gerne vil vise vores utilfredshed med regeringens nedskæringer på velfærden, siger Jan Hoby til Avisen.dk.

Der er brug for at flere kommer op af hængekøjen og handler i fællesskab i stedet for bare at snakke og udtrykke bekymring.
Jan Hoby, Velfærdsalliance-DK

Han er næstformand for Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS) og talsmand for initiativet Velfærdsalliance-DK, der står bag dagens protester.

Kræver opgør med spændetrøje

Initiativet blev stiftet i foråret og samlede i maj ansatte og andre borgere til demonstrationer i 74 kommuner landet over. Den gang var utilfredsheden rettet mod regeringens omprioriteringsbidrag, som ville betyde omfattende nedskæringer i kommunerne.

Omprioriteringsbidraget blev efterfølgende afskaffet, men der er stadig god grund til at gå på gaden, mener Jan Hoby, der også blogger hos Avisen.dk.

Han peger blandt andet på den budgetlov, der siden 2014 har sat et loft over, hvor mange penge kommuner og regioner må bruge på velfærd.

- Den økonomiske spændetrøje om kommuner og regioner bliver ikke løsnet, før vi får et opgør med budgetloven. Dertil kommer også regeringens 2015-plan og finanslov, og kontanthjælpsloftet som træder i kraft 1. oktober. Det udgør alt sammen særdeles effektive angreb på velfærdssamfundet, siger Jan Hoby.

Landsdækkende bevægelse

Jan Hoby håber, at dagens demonstrationer kan være med til at skabe en landsdækkende bevægelse til forsvar for velfærden.

- Vi vil gerne samle fagforeninger, brugerorganisationer, partier og borgere i en slagkraftig velfærdsbevægelse. Der er brug for at flere kommer op af hængekøjen og handler i fællesskab i stedet for bare at snakke og udtrykke bekymring. Det gælder også i fagbevægelsen! Hvis ikke vi gør noget, er det i hvert fald helt sikkert, at velfærdsnedskæringerne vil fortsætte, siger Jan Hoby.


Du kan se et kort over dagens demonstrationer fra Velfærdsalliance-DK her:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.