Afstemning: Bur- øko- eller skrabeæg - hvad foretrækker du?

De fleste er enige om, at æg - i en eller anden form - hører sig til på ethvert veldækket påskebord sammen med et stykke sild og en god krydret snaps.
Tænker du over, hvordan de høns, der lægger dine æg, har det?
Tænker du over, hvordan de høns, der lægger dine æg, har det? Foto: Scanpix arkiv

De fleste er enige om, at æg - i en eller anden form - hører sig til på ethvert veldækket påskebord sammen med et stykke sild og en god krydret snaps. 

Men falder snakken på, hvor æggene kommer fra, og om de er økologiske eller lagt af høns i bur, ja så risikerer påskehyggen at ryge sig en tur.

En af dem, der har stærke holdninger til buræg, er forfatter og journalist Signe Wenneberg. 

- Jeg kan ikke få et buræg ind i min mund, siger hun i dag til Avisen.dk. 

Men ifølge professor i bioetik Peter Sandøe er det en misforståelse, at fritgående høns har det bedre end høns i bur. Høner, der lever i buræg-produktioner, nemlig meget færre alvorlige problemer end høner, der går frit, er økologiske eller lægger skrabeæg, siger han til Avisen.dk. 

Og hvis man vælger økologiske æg, gør man det så for miljøets bedste eller for ens eget velbefindende? 

Derudover er der stor prisforskel på de forskellige typer æg. Hvor meget betyder det?

Deltag i afstemning herunder.

Du kan læse om de forskellige typer æg i fakta-boksen under afstemning, hvis du er i tvivl. 

AFSTEMNING
Afstemning
Hvilken type æg går du efter i supermarkedet?

Økologiske æg
44%
Buræg
27%
Skabeæg
13%
Frilandsæg
13%
Ved ikke
3%
1055 har stemt indtil videre
Sluttede:  27-03-2016 23:59

Buræg eller økoæg: Hvad er forskellen?

Buræg

Buræg kommer fra høns, der går i bure af trådnet. Der må maksimalt være 13 høns per kvadratmeter i burene - og maks 10 høns i et bur. Hønsene har ikke adgang til en hønsegård, så de kommer ikke udenfor. Hønsene har adgang til strøelse og siddepinde.

Skrabeæg

Skrabeæg kommer fra høns, der går rundt i store flokke i en stald. Der må maksimalt være 9 høns per kvadratmeter i stalden, og der skal også være reder og siddepinde. Der må gerne være flere etager i stalden, så der kan gå flere flokke. Hønsene har ikke adgang til en hønsegård, men mindst en tredjedel af stalden skal være dækket af strøelse. Det kan for eksempel være sand eller halm.

Frilandsæg

Frilandsæg kommer fra høns, der har cirka de samme forhold som høns, der laver skrabeæg. Det vil sige, at hønsene lever i en stald, hvor der maksimalt må være 9 høns per kvadratmeter i stalden. Hønsene har i modsætning til skrabeægs-høns adgang til en hønsegård. Der skal være mindst 4 kvadratmeter udendørsareal per høne.

Økologiske æg

Økologiske æg kommer fra høns, der går i flokke i hønsehuse, hvor der maksimalt må være 3.000 høns i en flok. Der må maksimalt være 6 høns per kvadratmeter i staldene og i modsætning til de andre æggetyper, skal hønsene have dagslys i staldene. Hønsene har adgang til en hønsegård, hvor der skal være mindst 4 kvadratmeter udendørsareal per høne. Hønsene får økologisk foder. 

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.