Taxikrig

Advokat advarer: Uber og Airbnb kan koste danskerne dyrt

Det kan blive en dyr fornøjelse at sætte sin ind i en Uber-bil eller leje sin lejlighed ud på Airbnb, hvis man ikke har styr på forsikringen, lyder advarslen fra en advokat.
Hvis man kører galt i en Uber-bil er det ikke sikkert, at forsikringen dækker.
Hvis man kører galt i en Uber-bil er det ikke sikkert, at forsikringen dækker. Foto: Kai Pfaffenbach/Scanpix

Danskerne har i den grad taget deletjeneste som Uber og Airbnb til sig.

En ny undersøgelse fra Nordea viser, at ni procent af danskerne deltog i deleøkonomien i første halvår af 2015. Det er en tredobling i forhold til hele 2014. Men hvad der er sparet på taxaturen eller hotellet kan i stedet blive en dyr fornøjelse i det lange løb. I hvert fald, hvis man ikke sørger for at tage sine forholdsregler, lyder advarslen fra en advokat.

- Internettet og deletjenesterne har gjort det utroligt nemt for os, men mange glemmer at tænke over, hvad der kan gå galt undervejs. Hvad sker der fx, hvis ens GoMore-chauffør kører galt? Eller hvis ens lejlighed er helt ødelagt efter en udlejning til en tysk turist?, siger advokat Berit Lenschow fra Advodan i en udtalelse.

Pas på trætte eller fulde chauffører

Får man et lift med en Uber- eller GoMore-bil og kører galt, er det nemlig ikke sikkert, at man får dækket omkostninger til eksempelvis behandling. En ulykkesforsikring vil i mange tilfælde dække varige mén, men hvis man som passager har valgt at sætte sig ind i en bil med en synlig træt eller fuld chauffør, kan forsikringsselskabet vælge ikke at betale, lyder det fra Berit Lenschow.

- Uden ulykkesforsikring er det bilens ansvarsforsikring, der dækker. Og det kræver jo, at du som passager kan få fat i chaufføren bagefter og kender bilens registreringsnummer. Derudover har du som passager fuld bevisbyrde. Det vil fx sige, at hvis der ikke bliver tilkaldt politi og ambulance, eller hvis du ikke har umiddelbart mærkbare skader, skal du senere kunne bevise, at dine smerter i nakken skyldes uheldet, siger hun.

Har du selv lukket tyven ind?

Der er også flere ting, man skal være opmærksom på, hvis man lejer sin bil eller lejlighed ud. Du kan nemlig risikere, at der ikke er dækning for en ødelagt bil eller lejlighed, fordi forsikringsselskabet mener, at man er underforsikret i forhold til den risiko, der er ved udlejning.

- Du skal også være opmærksom på, at hvis din lejer tømmer boligen for værdi, så er der ingen dækning, fordi du i forsikringens øjne selv har lukket tyven ind, siger hun.

Derudover skal man huske, at lejeindtægterne ikke er skattefrie.

Husk dette, når du lejer eller udlejer:
  • Ulykkesforsikring eller ansvarsforsikring dækker i tilfælde af biluheld. Du har som passager bevisbyrden, og du må ikke have handlet uagtsomt.
  • Oplys dit forsikringsselskab om, at du udlejer bolig eller bil.
  • Dine lejeindtægter er skattepligtige.

Kilde: Advodan

UDVID

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.