45.000 syriske kurdere flygter til Tyrkiet

Kurdere flygter til Tyrkiet i hobetal på grund IS' fremrykning i det nordlige Syrien. 18 jihadister er dræbt.
Islamisk Stats fremrykninger sender kurdiske flygtninge fra Syrien over grænserne til Tyrkiet.
Islamisk Stats fremrykninger sender kurdiske flygtninge fra Syrien over grænserne til Tyrkiet. Foto: Uncredited/AP

Tyrkiets vicepremierminister, Numan Kurtulmus, siger lørdag, at 45.000 syriske kurdere har krydset grænsen til Tyrkiet i det forløbne døgn på flugt fra fremrykkende krigere fra Islamisk Stat, oplyser internationale nyhedsbureauer.

Det er sket, efter at regeringen i Ankara fredag åbnede en del af landets grænse til Syrien.

- Indtil videre har omkring 45.000 syriske kurdere krydset grænsen ved otte overgange langs en 30 kilometer lang strækning fra Akcakale til Mürsit Pinar, siden vi åbnede grænsen i går, sagde Kurtulmus lørdag til den tyrkiske nyhedskanal CNN Türk.

Der udkæmpes hårde kampe mellem kurdiske styrker og Jihadister fra IS i det nordlige Syrien, tæt på en strategisk grænse, oplyser det londonbaserede Syriske Observatorium for Menneskerettigheder lørdag.

Mindst 18 jihadister, heriblandt en kineser, blev dræbt under de natlige kampe i nærheden af byen Ain al-Arab, der af kurderne er kendt som Kobane.

Observatoriet sagde fredag, at Islamisk Stats jihadister siden torsdag havde indtaget 60 kurdiske landsbyer tæt på den tyrkiske grænse i et to dages lynangreb i forsøget på at indtage Ain al-Arab.

Byen, der ligger i Aleppo-provinsen, er Syriens tredje største kurdiske by. Hvis IS erobrer Ain al-Arab, vil det ifølge nyhedsbureauet AFP give gruppen kontrol over en lang strækning af landets nordlige grænse til Tyrkiet.

Kampene i området har medført en sand folkevandring af lokale indbyggere. Mange af dem har søgt over grænsen til Tyrkiet efter åbningen af grænsen fredag, oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Observatoriet i Storbritannien siger lørdag, at kampene fortsætter og rapporterer om voldsomme sammenstød i området omkring Ain al-Arab.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.