Tør du høre en hemmelighed?

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Jeg mødte en fyr i dag, som de seneste år har forsøgt at få at vide, hvad PET har observeret, skrevet og gemt om ham i PET-arkiverne.

For under Den Kolde Krig havde manden rutinemæssigt taget turen til Østtyskland for at besøge en præst. År ud – år ind i 30 år.

Jeg tog et kig i hans papirer, imens vi sad til en høring på Syddansk Universitet om PETs arkiver. Lange breve har PET skrevet til denne mand, hvor de, jo som reglerne næsten foreskriver, siger, at de af hensyn til rigets sikkerhed, forholdet til fremmede magter og jeg-skal-gi-dig-ska-jeg ikke kan oplyse om der overhovedet står noget i arkivet om denne mand.

Manden var kommet til høringen for at svine PETs tidligere operativchef Hans Jørgen Bonnichsen til for ikke at svare ham gennem årene på personlige henvendelser.

Meget mærkeligt at tænke sig, at denne mand, der med al respekt virker fuldstændig ufarlig, kan trække mægtige PET ind i sneglehuset.

For få år siden var cirka 2.000 danskere registreret hos PET. Der er sikkert flere nu efter den 11. september. Sagsmapperne kan indeholde alt fra ingenting til alting. Alt fra læserindlæg i den lokale sprøjte til overvågningsrapporter, bånd med aflytninger af telefonen eller soveværelset eller observationer, som den registreredes bedste kollega har ringet ind til PET.

Men vi kan ikke få at vide, om de har noget på os. Ham jeg mødte har nu ventet siden 90’erne – og det er nu 20 år siden, han rejste i Østtyskland. Han er sikker på, at han står i arkivet. ”Det har de selv sagt i fjernsynet,” siger han. Jeg ved ikke, om han er én af landets 2.000 mest suspekte mennesker, men hans uro og krænkelse er ikke til at tage fejl af.

Men hvad nu hvis vi åbnede arkiverne. Hvad nu hvis det ville koste afslørede agenter livet. Hvad nu hvis det ville trække bukserne af de fremmede magter, som vi gerne vil være venner med. Hvad nu hvis gamle og glemte hemmeligheder slap ud og ødelagde venneforhold eller familier. Hvad skal vi dog gøre af alle de hemmeligheder?

Er det overhovedet spændende, eller er det historikerne og de bange koldkrigere, der skal have lov at battle denne her ud i fred?

Hvis jeg nu skriver om det, vil du så læse det?

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.