So long, Saddam

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

"Du må ikke lægge dig til at sove, så kommer Saddam og tager dig."

Ordene kommer fra en kurder, som jeg interviewede, da Saddam Hussein blev dømt til døden i november. De blev sagt til ham af hans mor, da han som dreng flygtede fra Saddams massakre på kurderne i det nordlige Irak. Over 100.000 civile kurdere blev skudt, gasset eller stukket ihjel, så truslen om Saddams hævn var helt reel.

I dag kunne kurdere og andre af Saddams ofre så se deres mareridt få lagt en tung løkke om sin hals af en gruppe mænd i hætter, der mest af alt lignede gangstere i læderjakker. Er jeg den eneste, der synes, de lignede de samme typer, som al-Qaeda sætter til at halshugge vestlige nødhjælpsarbejdere og amerikanske soldater foran rullende videokameraer?

Billederne gik verden rundt på al-Arabiya, al-Jazeera, BBC News og CNN. For hver gang jeg så dem, fik jeg en mere og mere dårlig smag i munden af at se morderen Hussein blive myrdet for åbent kamera. Oven i købet henrettede irakerne Saddam på den hellige muslimske festdag Eid ul-Adha, som er en dag, hvor man viser gavmildhed.

Saddam fortjente en hård straf. Men allermest fortjente han at rådne op i et fængsel frem for at få lov til at spille martyr en sidste gang for hele verden. Som den herboende kurder sagde, da jeg snakkede med ham i november:

"Vi har haft så mange drab i Irak, og vi kurdere forstår, hvad drab betyder for folk. Det løser ikke noget at dræbe Saddam"

Hvis du gerne vil se, hvor sølle en henrettelse af en diktator er, så viser både BBC og CNN klip fra hængningen (klippet stopper, før selve hængningen):

BBC

CNN

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.