Skolemordere som helte – hvor går grænsen?

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

 Foto: Pelle Rink

For to uger siden var jeg i Jokela. En lille by, der var i totalt i chok, efter at 18-årige Pekka-Eric Auvinen dræbte seks skolekammerater, en sundhedsplejerske og koldblodigt henrettede sin rektor. Jeg mødte unge, der havde mistet gode venner. Og forældre, der var i chok over, hvad unge Pekka havde gjort.

De seneste dage har jeg fulgt op på sagen ved blandt andet at skrive om fansider på nettet. Og jeg er ærligt talt blevet lidt rystet over, at unge skolelever ligefrem ser op til skolemordere som Pekka-Eric Auvinen, Eric Harris (Columbine) og Cho Seung-Hui (Virginia Tech). Nettet nærmest vrimler med unge, der beskriver skolemorderne som helte.

Siderne bliver lukket ret hurtigt, og et par af de sider, jeg har skrevet om, er allerede forsvundet igen. Andre er ganske givet lavet som jokes, mens en tredje gruppe falder i en mellemzone mellem almindelig fascination af morderne og decideret idolisering. Jeg har samlet et par eksempler på siderne her på bloggen, så læserne selv kan vurdere, hvor grænsen går (nogle af dem kan være lukket allerede, når du læser dette):

Chenghuicho.co.nr
En ung fan af Cho Seung-Hui, der dræbte 32 på Virginia Tech, havde oprettet en hel fanside for Cho. Siden blev i dag taget af nettet, men googles cache kan ses endnu (klik her). ”Han dræbte ikke, fordi han kunne lide det, han dræbte fordi han var nødt til det. Han dræbte for retfærdighed!” skriver den unge bag siden.

The Trenchcoat Mafia
To unge tyskere hylder tilsyneladende Eric Harris og Dylan Klebold fra Columibine-massakren. Er det for sjov eller alvor? I hvert fald har de unge klædt sig ud som skolemorderne og giver opskrifter på rørbomber.

‘Natural Selction’s Army’ og ‘In Memory of Eric Harris and Dylan Klebold 2’
To af grupperne på verdens største networkingsite MySpace, der begge balancerer på kanten mellem fascination og idolisering. Begge grupper fastslår, at de ikke bifalder mordernes metode, men samtidig er profiler og hjemmesider plastret til med fotos og videoer af Columbine-morderne.

Jeg ved ikke, hvor grænsen præcist går. Men jeg synes, det er skræmmende at læse folk udråbe Pekka-Eric, Cho Seung-Hui og Eric Harris til helte.

Og jeg frygter, at det kan være farligt at ignorere nogle af de her hjemmesider.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.