På ski med ayatollahen

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Indkørslen til skisportsstedet Dizin i Iran 

Over snesevis af skistave i kulørte farver hænger de to ayatollaher. Uden antydningen af så meget so et smil på læberne eller i øjnene.

Jeg er på skiferie i den islamistiske stat Iran - og under hele ferien forfølger netop ayatollah Ruholla Khomenei og ayatollah Ali Khameni mig konstant. De to skæggede mænd hænger over skistavene i skisportsbutikken i Irans førende skisportssted, Dizin. De hænger over hotelreceptionen. Og de hænger over gaderne i hovedstaden Teheran.

Iran er måske et lidt mærkeligt sted at tage på skiferie, men jeg og et par kollegaer valgte det både på grund af den perfekte sne – og muligheden for at møde iranerne på pisterne. Og selvom ayatollaherne hænger overalt, hænger deres livssyn ikke i samtlige iraneres hoveder.

På pisterne i Dizin er det de rige og veluddannede, der flasher deres nye Dolce & Gabbana-skijakker eller Donna Karan-bukser. Én mand sidder og sipper whisky fra en lommelærke i liften. Og en ung mand advarer os mod at sætte sig ind i en lille kabinelift med hans venner.

- Det bliver I skøre af, griner manden, der er i 20’erne med moderigtigt skæg i zigzag-linjer hen over kæben.

- De ryger joints i liften, forklarer han.

Andre iranske skiløbere kommer automatisk ind på et af de mest diskuterede emner i Iran: politik. I Dizin er de fleste imod Irans konservative præsident, Mahmoud Ahmedinejad. Piger flirter åbenlyst med drengene og har slørene så nødtørftigt på, at de nærmest fungerer som halstørklæder i stedet.

- Ahmedinejads kurs har skadet landet. Han er ikke god for økonomien, og hans udenrigspolitik skader os alle sammen. Jeg tror snart, jeg må lukke min fabrik, fortæller en fabriksejer i 40’erne mig i en skilift.

Gæsterne i Dizin er også specielle. Det er de rige og veluddannede, der har råd til at betale 75 kroner for et liftkort (en halv månedsløn for mange iranere). Mange taler til en på tysk, engelsk eller fransk. 

Men selv på pisterne i Dizin er der fundamentalister, som vi oplever, da en gruppe mænd pludselig begynder at råbe af en kollages hustru, fordi hendes hestehale stikker uden for tørklædet. Og politiet er massivt tilstede på iranernes fridag, fredagen, hvor det sørger for, at skigæsterne overholder kønsopdelingen i skilifterne og er ordentligt tildækkede.

Efter en uge i Teheran og Dizin føler jeg mest frustration. Mange iranere er flinke, rare mennesker, som blot ønsker at klare dagen og vejen. Men ayatollahernes styre gør reformer nærmest umulige. Iran afholder parlamentsvalg 14. marts. Ifølge reformisterne er næsten 3.000 kandidater blevet forbudt at stille op til valget.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.