Avisen og kommaet

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

I går fik jeg for 117. gang at vide, at aviskrigen vindes af dem, der er mest originale. Nordjyskes Ulrik Haagerup fortalte i en brandtale hele vores redaktion, at vi skal bygge vindmøller, når det blæser; ikke lave læhegn. Vi skal tænke nyt, kreativt, opfindsomt. Vende strømmen. Hver dag.

Det er efterhånden så svært at være uenig i, at jeg besluttede mig for at fejre det skæve jubilæum med at læse Jose Saramago. Den portugisiske forfatter og Nobelprisvinder er et af mine litterære forbilleder, og jeg plejer at slå op i hans bøger, når jeg trænger til at støde på noget nyt. Den dreng er nemlig original.

I går gjorde han det igen. Jeg ved ikke, hvordan jeg kan have overset det. Men manden har jo en helt fantastisk måde at bruge sin kommaer på.

Hvis man lige puster støvet af den sætning, vil man kunne se, at den har følgende fordel og krystalklare forbindelse til aviskrigen og kravet om originalitet: Tegnsætning er et område, hvor Retskrivningsordbogen taler sit klare sprog - her bestemmer bogen, og her er der kun én måde at gøre tingene på. Og hvis der er to eller flere, altså hvis man selv kan bestemme, så er mulighederne lagt frem, præsenteret, offentliggjort.

Med andre ord. Her hersker uoriginalitet, her er det godt at begynde en revolution.

Jose Saramago bruger sit komma i samtaler, fx sådan her i "En fortælling om blindhed":

"Måske kommer soldaterne med vores portion alligevel, sagde en, Har de været ved militæret, spurgte en anden, Nej, Det tænkte jeg nok".

Det er sgu da en god idé, kunne jeg ikke lade være med at tænke; komma mellem sætningerne, stort bogstav når en ny person siger noget, væk med de gamle linjeskift og citationstegn.

Jaja, den skal måske lige pudses lidt af, før den ryger i avisen, men det er i hvert fald originalitet. For mig skaber det et ret fedt flow og tempo i teksten.

Desuden kan jeg godt lide fremgangsmåden: Tag noget røvkedeligt, noget fagnørdet, noget usexet; begynd i det små, kast dig over kommaet. Og opfind noget nyt med det.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.