Administration 

Forskning skal få gravide til at motionere mere

PRM / Forskning skal få gravide til at motionere mere

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

Pressemeddelelse fra Danmarks Frie Forskningsfond

Foto: rawpixel fra Unsplash.com

Forskning har vist, at fysisk aktivitet under graviditeten mindsker risikoen for kejsersnit og beskytter mod en række sygdomme og komplikationer som graviditetsdiabetes og kraftig vægtforøgelse.

Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor gravide at være fysisk aktive mindst 30 minutter om dagen med moderat intensitet. Men den anbefaling lever under halvdelen af gravide i dag op til.

- Vi ved, at motion under graviditet er godt for langt de fleste, men vi ved meget mindre om, hvordan vi får de gravide til at dyrke mere motion. Derfor er forskningsprojekter som dette et rigtig godt redskab i vores arbejde, siger forsknings- og udviklingskonsulent hos Jordemoderforeningen, Anne-Mette Schroll.

I forskningsprojektet FitMum, som netop har fået støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond, skal forskere afprøve to motionsprogrammer til gravide:

  • Træning tre gange om ugen i træningscenter og svømmehal.
  • Motiverende coaching kombineret med aktivitetstracker - en slag motionsur - som måler, hvor fysisk aktiv man er.

Målet er at få flere til at bevæge sig mere.

- Coachen skal med udgangspunkt i det, aktivitetstrackeren viser, tale med de gravide om, hvordan de kan komme til at bevæge sig mere. Målet i begge interventionsgrupper er at nå Sundhedsstyrelsens anbefaling om mindst 30 minutters moderat fysisk aktivitet om dagen, fortæller leder af forskningsprojektet Bente Merete Stallknecht, som er professor på Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet.

Ifølge Anne-Mette Schroll vil den viden, projektet skaber, være meget interessant for netop jordemødre, som skal rådgive gravide om blandt andet motion.

- Det vil være interessant, om man kan begynde at bruge nogle af de her redskaber i samtalerne med de gravide og som tilbud til de gravide. Jeg er helt sikker på, at det vil kunne fungere som et godt understøttende værktøj, siger hun.

Sundere mødre

Det primære mål i forskningsprojektet er at finde ud af, om kvinderne i de to motionsgrupper bliver mere fysisk aktive end kvinderne i en kontrolgruppe. Og om den ene indsats virker bedre end den anden.

Derudover skal forskerne ved hjælp af blodprøver, spørgeskemaer og måling af fedt-muskelmassekomposition undersøge kvindernes sundhed.

- Vi ved fra forskning, at sundhedsteknologi som aktivitetstrackeren virker motiverende. For nogen vil det passe dårligt at skulle et sted hen tre gange om ugen, de vil have nemmere ved at få dyrket motion, hvis de selv kan planlægge det, siger Bente Merete Stallknecht.

Motionens effekt på barnets gener

Som det første i verden skal forskningsprojektet, der er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond, også undersøge, hvordan det påvirker de ufødte børns epigenetik (hvordan generne kommer til udtryk), at deres mor motionerer.

Når børnene er født, tager forskerne prøver af blod fra navlestrengen for på den måde at kunne undersøge, om moderens motion har smittet af på barnets epigenetik.

- Epigenetikken påvirker aflæsningen af DNA'et. Ændringer i barnets epigenetik kan være med til at forklare, hvordan barnets gener kommer til udtryk, forklarer Bente Merete Stallknecht.

Projektet i tal og fakta

  • Forskningsprojektet vil inkludere i alt 220 inaktive, raske gravide
  • 2/5 skal deltage i træning i træningscenter og svømmehal.
  • 2/5 skal motiveres ved hjælp af coaching og aktivitetstracker.
  • 1/5 skal være kontrolgruppe og får de almindelige graviditetstilbud.
  • Alle kvinderne vil dog skulle bære aktivitetstracker, som forskerne bruger til at måle aktivitetsniveau i de tre grupper.

Kontakt:

Vil du vide mere? Så kontakt os: Pressekonsulent Mette Lynge Hansen, tlf. 7231 8465, e-mail: met@ufm.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: