Denne artikel er tidligere udgivet i juli 2012
De er her stadig, dræbersneglene. Og det ser ud til, at det slimede krapyl, som også kaldes iberisk skovsnegl, er kommet for at blive.
Dræbersneglen, der faktisk også lyder det latinske navn Arion vulgaris, regnes i det nordlige Europa for et skadedyr fordi den i fugtige somre kan formere sig voldsomt.
Den uønskede snegl har huseret i de danske haver i 20-30 år og historierne er mange om, hvordan haveejere indsamler og afliver sneglene i spandevis. Ligeså mange er de gode råd om, hvordan du undgår dem.
Haveselskabet har skabt et overblik over, hvilke metoder der er bedst, men det kan betale sig at bruge flere metoder samtidig for, at komme de altfortærende bæster til livs.
Grundighed og tålmodighed
En sund kombination af grundighed, tålmodighed og tidlig start på sæsonen er nøgleord. Man skal starte mens sneglene er små.
Gå tur i haven hver aften og saml dem sammen i en spand og hæld kogende vand over eller klip dem over.
Vær ekstra opmærksom på æg og sneglekolonier i havens fugtige og skyggefulde hjørner og bekæmp dem sammen med dine naboer.
På højbede eller rundt om køkkenhaven kan der monteres sneglehegn, som sneglene har svært ved at passere, og er der mange snegle, kan det være en god idé at supplere med sneglekorn.
Flisetricket
Sneglegift er godkendt til økologisk brug og må gerne bruges, hvis man dyrker økologisk - sneglekorn består hovedsageligt af hvedemel og jern og er ikke farligt for børn eller hunde, katte og andre dyr.
Men vær opmærksom på, at alle snegle kan lide at spise det - også de gavnlige snegle i haven. Vil man gerne undgå at snegle med hus spiser giften, kan sneglekornene lægges under en flise, der er hævet cirka en centimeter - her kan dræbersneglene komme under, mens snegle med hus ikke kan komme ind.
Vær desuden opmærksom på, at snegle især elsker hosta og georginer, så hvis man har mange dræbersnegle i haven, kan det være en idé enten at droppe de planter, eller at sætte sneglehegn omkring dem.
Husk i øvrigt, at dræbersneglen kan bære på sygdomsfremkaldende bakterier som salmonella og bør derfor håndteres med handsker.
Du kan også spise dræbersnegle
Den anerkendte kok Frank Truberg fik for en to-tre håndfulde år siden en opskrift på dræbersnegle til at cirkulere.
Efter tilberedning anbefalede Frank Truberg, at skylle sneglene ned med store mængder god, tør, kølig hvidvin/rose eller ung, let afkølet rødvin, eller noget så køleskabsnært som en iskold øl.
Frank Trubergs opskrift på dræbersnegle i hvidvin er følgende:
- 16 store dræbersnegle
- hvidvin så det dækker sneglene
- urter (løg, gulerod, sellerie og persillestilke)
- 2 hel sort peber
- 1 lauerbærblad
- 4 skiver godt brød
- 2 tomater
- 2 spsk hakket persille/kørvel
- 2 fed hvidløg (finthakket)
- 1 spsk olie eller smør
- Salt og peber
- Parmasanost ca. 2 spsk.
Sneglene skylles grundigt i vand, skift vandet ud fem-seks gange.
Vin og urterester samt peber og laurbær koges op. Når det koger tilsættes sneglene og pocheres møre under låg i godt en time og afkøles i lagen.
Sneglene tages op og skæres over på langs. Indmaden fjernes med spidsen af en lille kniv, og kødet hakkes groft og krydres med salt og peber.
Tomater og persille hakkes groft.
Smør smeltes til lysebrunt, sneglene ristes let, der tilsættes persille og tomat samt hvidløg.
Ristes et minut.
Fordel massen på det ristede brød, og drys rigeligt med friskhøvlet parmasanost over.
Som et ekstra twist kan man gratinere det færdigbyggede sneglebrød under grillen eller med en lille gasbrænder.
Man skal være opmærksom på, at det er vigtigt at kernetemperaturen når op over 75 grader. Her vil eventuel salmonella-bakterie blive neutraliseret.