Vrede tillidsfolk: Løkke flytter rundt på folk, som var de skakbrikker

Tillidsrepræsentanter er på hårdt overarbejde for at støtte kolleger i de styrelser, der nu skal flytte fra København til provinsen. HK-statsformand i hovedstaden mener, at Løkke er værre end russisk kejserinde, der flyttede rundt på folk efter forgodtbefindende
Formand for HK-Stat Rita Bundgaard kritiserer Lars Løkke for at sprænge velfungerende styrelser til atomer. 
Formand for HK-Stat Rita Bundgaard kritiserer Lars Løkke for at sprænge velfungerende styrelser til atomer.  Foto: Mikkel Østergaard, HK.

Regeringens planer om at flytte 3.900 statslige arbejdspladser fra København til provinsen har sendt både tillidsrepræsentanter og fagbevægelse på overarbejde. Mobiltelefoner hos tillidsrepræsentanter i Arbejdsskadestyrelsen og andre berørte styrelser melder hele tiden optaget. Der er indkaldt til krisemøder og ansatte bryder sammen.

Formand for HK Stat i Hovedstaden, Ulla Moth-Lund Christensen, spurter rundt mellem de styrelser, hvor medarbejderne torsdag formiddag blev orienteret om flytteplanerne. Torsdag eftermiddag er hun til ekstraordinært møde i HK-Klubben i Naturstyrelsen.

- Jeg oplever folk i chok. De er vrede og kede af det. De havde nok en forventning om, at de skulle flyttes ud. Men antallet havde vi ikke set komme. Det er ikke bare ti mennesker men 3.900 statsansatte i centraladministrationen, der skal flyttes, siger hun og betegner torsdag som en dramatisk og trist dag.

HK meget hårdt ramt

Formanden for HK Stat i København kalder det bemærkelsesværdigt, at så mange HK'ere bliver tvunget til at forlade deres arbejdsplads.

- I hvert fald er der et sted mellem 1.000 og 1.500 og måske endnu flere, så vores faggruppe er virkelig hårdt ramt, beklager Ulla Moth-Lund Christensen.

HK'erne undrer sig også højlydt over, hvor brutal regeringen er selvom de kalder udspillet 'Bedre Balance'.

Værre end Katarina den Store

- Hvordan  kan man som en ansvarlig regering, som de påstår de er, tillade sig at tro, at man kan skalte og valte med andre menneskers liv på den måde. Regeringen flytter jo rundt med de ansatte som om de var skakbrikker. Det var præcis det samme Kejserinde Katarina Den Store gjorde under kuppet i Rusland, hvor hun flyttede med folk efter forgodtbefindende, raser Ulla Moth Christensen.

Formanden for de statsansatte HK’ere, Rita Bundgaard, er også bekymret over omfanget af regeringens plan for udflytning.

Samtidig bekymrer det hende, at de fleste af udflytningerne - 2064 fuldtidsstillinger ud af i alt 3.900 – sker ved at flytte dele af arbejdspladser ud til nogle af de i alt 38 byer, som med planen får nye arbejdspladser.

Splitter enheder til atomer

- Man splitter velfungerende enheder op i atomer for at få statslige arbejdspladser ud til flest mulige byer. Den fremgangsmåde er ikke optimal for arbejdsmiljø og faglige fællesskaber, mener Rita Bundgaard.

Hun glæder sig over, at finansminister Claus Hjort har sat penge af til de mange udflytninger. Om de 400 millioner kroner er nok, er dog tvivlsomt, vurderer Rita Bundgaard.

- Men jeg noterer mig, at finansministeren har lovet at tage hånd om både dem, der flytter med deres arbejdsplads, og dem, der ikke gør det. HK Stat har jo op gennem længere tid krævet en tryghedsaftale for dem, der bliver berørt af udflytning. Nu ser det ud som om, at alle medarbejdernes særlige vilkår i forbindelse med flytningerne skal aftales ude på de enkelte arbejdspladser. Jeg håber, at den fremgangsmåde betyder, at alle får en ordentlig behandling, siger HK Stat-formanden.

Hårdt overarbejde

Fællestillidsrepræsentant for godt 2.000 HK’ere, grafikere og tandklinikassistenter på Københavns Universitet, Ingrid Kryhlmand, føler med sine tillidsmandskolleger i de godt tyve statslige styrelser, der er ramt af Løkkes flytteplaner.

- Alle tillidsrepræsentanter kommer på hårdt overarbejde på grund af Lars Løkkes flytteplaner.  Tillidsrepræsentanten er jo den, der skal støtte og vejlede den enkelte medarbejder og sende ham det rigtige sted hen. Det er lige nu, at folk er i krise og skal finde ud af, om de vil med eller de vil risikere at blive arbejdsløse, fortæller Ingrid Kryhlmand.

Som fællestillidsmand for mange HKere på Københavns Universitet har hun mange gange været kastet ud i kriser, hvor folk bryder sammen og har brug for støtte. Og at flytte hele arbejdspladser skaber en krisesituation for den enkelte, hvor det er helt afgørende, at fagbevægelsen og tillidsmanden træder til.

Løkke splitter familier

Ingrid Kryhlmand kan overhovedet ikke se, hvad det skal gøre godt for at flytte 3.900 statslige arbejdspladser, hvoraf mange hundrede berører HK-Stats medlemmer.

- Jeg kan ikke se, at man sparer nogen som helst penge men jeg kan heller ikke se, hvordan det er smart overfor alle de kolleger, der bliver revet op med rode fra deres hjem, netværk og familie. Hvordan skal det gå for den stakkels ægtefælle, der eventuelt ikke kan finde et job i det nordjyske eller hvor de ellers skal hen. Man splitter familier, fastslår hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.