Virus: Mac-brugere er kommet i skudlinjen

I takt med at Mac-brugerne bliver flere, bliver faren for virus også større, advarer eksperter.
Ifølge ekspert har cyberkriminelle fået øjnene op for brugere af Mac.
Ifølge ekspert har cyberkriminelle fået øjnene op for brugere af Mac. Foto: Martin Kierstein/free

Traditionelt har virus været noget brugere af PC'er har døjet med, men sådan er det ikke mere. I en ny undersøgelse af virusprogrammer, Forbrugerrådet Tænk har lavet, anbefaler man også brug af antivirusprogrammer til Mac. Ifølge Forbrugerrådet er truslen mod Mac nemlig steget de senere år.

På Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet har professor Ivan Damgård også noteret sig en øget trussel mod Mac-brugerne:

- Grunden til at Mac ikke blev angrebet tidligere var, at de havde en meget lille del af markedet. Det kunne bedre betale sig at gå efter Windows. Selvfølgelig vil man nu se, at virus også rammer Mac, simpelthen fordi de har en større andel af markedet i dag, siger han.

Hos internetvarslingstjenesten DK Cert kalder chef Henrik Larsen det ren overtro, når Mac-brugere tror, at de ikke kan rammes af virus.

- Der bliver faktisk fundet flere og flere sårbarheder i Apples produkter, og når der bliver fundet sårbarheder, er der også folk, der vil udnytte det, siger han.

Selvom Apple altid har været på vagt over for virus og malware, vurderer Henrik Larsen, at de ikke er i stand til at følge med.

- De vil altid være et skridt bagefter, og vi har set angreb rettet mod Mac. Det tror jeg, der vil komme mere af. Der er jo penge i cyberkriminalitet, siger han.

Forbrugerrådet Tænk har testet i alt fire forskellige antivirusprogrammer til Mac. Programmerne er vurderet på deres brugervenlighed, antivirusbeskyttelse, ressourceforbrug, firewallfunktion og privacy.

Ingen af programmerne opnår den samlet topkarakter "Meget god".

Fakta: Antivirus til Mac

1. Eset Smart security 8 er testvinder med 69 procent ud af 100. Det koster 405 kroner årligt i abonnement. Samlet karakter er "God".

2. G-Data Internet security scorer 67 procent ud af 100. Her slipper du med 275 kroner årligt i abonnement. Samlet karakter er "God".

3. Avast free antivirus 2015 + Windows 8 Firewall scorer 53 procent ud af 100. Programmet er gratis. Samlet karakter er "Middel".

4. Avira Free Antivirus 2015 + Windows 8 Firewall scorer 58 procent ud af 100. Programmet er også gratis. Selvom programmet samlet får bedre karakter end Avast-programmet, får det karakteren "Dårlig" for sin Firewall-funktion og en samlet karakter på "Middel".

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.