Vil sænke pensionsalderen: Ung, konservativ præsident taget i ed i Polen

Andrzej Duda er taget i ed som Polens nye præsident. Han agter at holde sit løfte om en lavere pensionsalder.
Andrzej Duda er taget i ed som Polens nye præsident. Han vandt overraskende præsidentvalget i foråret.
Andrzej Duda er taget i ed som Polens nye præsident. Han vandt overraskende præsidentvalget i foråret. Foto: Czarek Sokolowski/AP

Andrzej Duda er taget i ed som ny præsident for de knapt 40 millioner polakker.

Den 43-årige konservative advokat, der overraskende vandt det polske præsidentvalg i foråret, er Polens sjette præsident siden overgangen til markedsøkonomi fra kommunismen i 1989.

Ved valget slog Duda den nu tidligere præsident Bronislaw Komorowski fra det regerende Borgerplatformen.

Duda, der støttes af det store oppositionsparti, Lov og Retfærdighedspartiet, siger i sin tiltrædelsestale, at han agter at holde de løfter, han gik til valg på.

I sin valgkamp sagde Duda, at han blandt andet vil arbejde for at gøre pensionsalderen lavere, indføre børnepenge og øge den indtægt, en skatteyder må have, før skattefar begynder at kræve sit.

I tiltrædelsestalen siger han ifølge Reuters, at han vil holde løfterne og arbejde for en lavere pensionsalder og højere skattefrie indtægter.

Han siger også, at Polen har behov for at få styrket sine sikkerhedsgarantier, ligesom han vil have, at Nato har en større tilstedeværelse i Nato og i regionen omkring Polen.

Premierministeren i Polen har de fleste magtbeføjelser, men præsidenten har sidste ord at sige, når det gælder de væbnede styrker.

Desuden kan præsidenten blande sig i udenrigspolitikken, ligesom præsidenten må foreslå love og nedlægge veto mod lovgivning.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.