Det er i dag kommet frem, at en person er død efter at have spist listeria-inficeret laks, mens tre andre er smittede med bakterien.
I Danmark bliver der årligt registreret omkring 50 sygdomstilfælde på grund af listeriabakterier, men i 2009 og i 2014 var der 90-100 tilfælde på grund af større udbrud. Men hvad gør man, hvis man selv vil undgå bakterien?
Det har Fødevarestyrelsen lavet en guide til, som du kan se her.
Smid mad ud der har overskredet "Sidste anvendelsesdato"
Hold øje med, hvad der står på mærkningen af dine madvarer. Ofte vil der være en dato for sidste anvendelse. Spis maden inden denne dato, og ellers må du smide maden ud. Hvis du lægger maden i fryseren, kan den holde sig længere.
Hold temperaturen i køleskabet på højst 5 grader
Hold øje med, at temperaturen i dit køleskab ikke kommer op over 5°C. Listeria kan vokse ved køleskabstemperatur, men bakterien vokser kun langsomt, når temperaturen er under 5°C.
Husk at når emballagen er åbnet, har maden kortere holdbarhed
Når du først har åbnet en emballage med fx pålæg, kan pålægget ikke holde sig så længe, som i den lukkede emballage. Ofte kan du se på mærkningen af varen, hvor længe den kan holde sig efter, at emballagen er brudt. Følg anvisningerne på emballagen og læg varen over i fx en plasticboks.
Husk også de generelle råd om god køkkenhygiejne
Herudover bør man altid varme maden ordentligt igennem og undgå at sprede bakterier fra rå madvarer til mad, der er færdig og klar til at spise.