Vigtig principdom: Lærlinge får 30.000 trods konkurs

Lønmodtagernes Garantifond skal punge ud til lærlinge, der har fået opsagt deres uddannelseskontrakt, slår Landsretten fast i ny dom.
To VVS-lærlinge fik opsagt deres uddannelsesaftale før tid, men ingen ville betale dem den godtgørelse på 30.000 kroner, som de havde krav på.
To VVS-lærlinge fik opsagt deres uddannelsesaftale før tid, men ingen ville betale dem den godtgørelse på 30.000 kroner, som de havde krav på. Colourbox

To VVS-lærlinge er netop blevet 30.000 kroner rigere. De har fået Landsrettens ord for, at de har ret til pengene, selvom den virksomhed, hvor de var i praktik, er gået konkurs.

Lærlinge skal nemlig have en godtgørelse, hvis mester opsiger deres uddannelsesaftale før tid. Og hvis virksomheden er gået konkurs og derfor ikke kan betale de 30.000 kroner, så hænger Lønmodtagernes Garantifond (LG) på regningen.

- LG sagde bare 'Det er rigtigt nok, at han skylder jer de penge, men det har vi ikke noget med at gøre,' fortæller advokat Kim Bøg Brandt, der har ført sagen for Blik- og Rørarbejderforbundet.

Mange lærlinge snydt

Men den gik ikke. Landsretten har netop afgjort i en principiel dom, at Lønmodtagernes Garantifond skal betale godtgørelsen på 30.000 kroner til hver af de to opsagte VVS-lærlinge.

Og den sag kommer til at have betydning for alle konkursramte lærlinge fremover.

"Det er da dejligt for de to drenge, at de får 30.000 kroner. Men det afgørende er jo, at der er rigtig mange sager med lærlinge, der er blevet snydt for deres godtgørelse," siger Kim Bøg Brandt.

De to VVS-lærlinge har tidligere fået medhold i sagen i Byretten i Hillerød, men Lønmodtagernes Garantifond ankede afgørelsen til Landsretten, der nu har stadfestet dommen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.